VERNICI U ZRENJANINU ČEKAJU TRI SATA DA CELIVAJU IKONU MAJKE BOŽIJE: Evo gde će ona biti OD SUTRA
Ikona Majke Božije, Foto: Petar Aleksić

RUSKA CRKVA

VERNICI U ZRENJANINU ČEKAJU TRI SATA DA CELIVAJU IKONU MAJKE BOŽIJE: Evo gde će ona biti OD SUTRA

Vernici čekaju oko tri sata da celivaju čudotvornu ikonu

Objavljeno:

Čudotvorna i mirotočiva ikona Majke Božije "Umekšanje zlih srca" stigla je iz Rusije u Srbiju, a od 26. do 30. januara nalaziće se u Manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, prenosi Dnevnik.

Nakon toga, nastavlja svoj put do Niša, gde će biti do 2. februara. Liturgije se obavljaju radnim danima po uobičajenom rasporedu, od 7 časova, dok se akatist čita od 16 časova.

Vernici čekaju oko tri sata da celivaju čudotvornu ikonu i da se pomole za sebe i svoje bližnje, dolaze i u velikim grupama, organizovanim prevozom, a ima i mnogo roditelja sa decom.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Ikona koja je iz Moskve stigla u Srbiju u organizaciji Fondacije Svetog Romana iz Moskve, prikazuje Presvetu Bogorodicu bez Bogomladenca sa sedam strela koji bodu njeno srce, a smatra se da vernici ako je dotaknu ne odlaze bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.

Priča o ikoni počinje 1998. godine, kada je jedna devojčica kupila tu ikonu, nakon čega je njena majka osetila miris u kući, kada je ikona počela da mirotoči i do dan danas nije prestala.

Tada se pojavilo veliko interesovanje za ikonu u crkvi, nakon čega je odlučeno da ikona proputuje svet kako bi je narod video. Na sebe je preuzeo odgovornost Sergej Fomin, otac devojčice i čuvar ikone, da će da putuje svetom sa ikonom.

Bonus video:

02:41

SPC I NJENI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG SAVU: Evo kako će se obeležiti praznik najvećeg srskog sveca

(Espreso / Dnevnik / M. Rašić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.