ŠTA SU DOŽIVELI VERNICI KOJI SU CELIVALU ČUDOTVORNU IKONU MAJKE BOŽIJE IZ RUSIJE? Ovo su njihove ispovesti (FOTO)
Hram Svete Trojice, Foto: Petar Aleksić

HRAM SVETE TROJICE

ŠTA SU DOŽIVELI VERNICI KOJI SU CELIVALU ČUDOTVORNU IKONU MAJKE BOŽIJE IZ RUSIJE? Ovo su njihove ispovesti (FOTO)

Od ranih jutarnjih sati formiran je red dugačak nekoliko stotina metara do samog ulaza u hram Ruske pravoslavne crkve na Tašmajdanu

Objavljeno:

Na hiljade vernika došlo je ispred crkve Svete Trojice u Beogradu da se pomole čudotvornoj ikoni Majke Božije "Umekšanje zlih srca" koja je dva dana bila izložena u ovoj crkvi. Vernici su satima čekali u dugačkom redu kako bi celivali ikonu, pomolili se i bivali pomazani mirom koje mirotoči iz nje.

Ikona je u sredu stigla iz Moske u organizaciji fondacije Svetog Romana iz ruske prestonice i prikazuje Presvetu Bogorodicu bez Bogomladenca sa sedam strela koji bodu njeno srce, a smatra se da vernici ako je dotaknu ne odlaze bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.

Od ranih jutarnjih sati formiran je red dugačak nekoliko stotina metara do samog ulaza u hram Ruske pravoslavne crkve na Tašmajdanu. Roditelji su dovodili bebe, decu, a bilo je i tinejdžera i starijih građana.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Slobodanka Lazarević (19) iz Beograda kaže da u redu čeka nešto više od sat vremena, ali da je čula da su došli i vernici iz Niša, Jagodine i ostalih gradova kako bi se pomolili ikoni.

- Nije mi teško da stojim u redu i strpljivo sačekam da uđem unutra. Redovno dolazim u ovu crkvu poslednjih pet godina jer mi je Sveta mati Matrona pomogla više puta prvenstveno što se tiče zdravlja. Iz zahvalnosti prema njoj sam ovde, ali i da vidim ikonu Bogorodice koja mirotoči jer to za mene predstavlja mir i sigurnost. Verovatno ću početi da plačem kada budem ispred nje kao što je to bivalo i uvek kada sam ulazila u ovu crkvu.

I Boško Šuković kaže da se molitvama redovno obraća Bogorodici jer oseća potrebu za pokajanjem i milošću božijom.

- Kada sam čuo da je ova ikona na proputovanju odmah sam došao, čekao u redu prvog dana i pomolio joj se. Ovo je retka prilika da se poklonimo ikoni koja čudotvori i aktivno mirotoči. Veliki je blagoslov biti ovde i stajati u redu makar i deset sati jer su ljudi u stanju da zbog akcija u marketima budu u redovima po toliko, da zbog koncerta spavaju u šatoru pa zašto ne bi i ovde - rekao je Šuković.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

Put kroz Srbiju

Ikona sutra u Novom Sadu

Planirano je da ikona danas bude u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu, a potom će do 30. januara biti u manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, u Eparhiji banatskoj. Čudotvorna Bogorodičina ikona "Umekšanje zlih srca" biće izložena i u Nišu gde će vernici moći da joj se poklone od 30. januara do 2. februara u manastiru Prepodobnog Romana.

- Meni je poseban osećaj biti ispred ove ikone. Kada sam došao da se poklonim i prosto me zaplahnula blagodat i kad su me pomazali mirom osetio sam neki miris jagode ili nekog cvetnog bilja, a u isto vreme doživeo i nešto neverovatno i nezapamćeno što nagna čoveka na suze i neko duboko preispitivanje. Tužan sam ali i radostan u isto vreme. Bogomajka se moli za sve nas i ovo je svedočanstvo tome i čudo koje se dešava aktivno.

Bonus video:

00:59

RED ISPRED CRKVE SVETE TROJICE OD RANOG JUTRA

(Espreso / Kurir / Aleksandra Kocić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.