700 MILIONA EVRA ZA PREČIŠĆAVANJE OPTADNIH VODA: Oglasila se ministarka Vujović
Česma ilustracija, Foto: Stock

Veći budžet

700 MILIONA EVRA ZA PREČIŠĆAVANJE OPTADNIH VODA: Oglasila se ministarka Vujović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da će biti izdvojeno 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda do 2027. godine.

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će to ministarstvo do 2027. godine izdvojiti više od 700 miliona evra za izgradnju kanalizacija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a oko 300 miliona evra za regionalne reciklažne centre.

"Izgradićemo kanalizaciju tamo gde je neophodna, izgradićemo postrojenja za preradu otpadnih voda, reciklažne regionalne centre i truditi se svim snagama da poboljšamo kvalitet vazduha u Republici Srbiji. Mi već intenzivno na svim ovim poljima radimo", izjavila je Vujović za Tanjug.

Irena Vujović
foto: Nikola Anđić

Kako je navela, plan je da se do 2027. godine izgradi 1.108 kilometara kanalizacione mreže, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Širom Srbije će se graditi postrojenja za preradu otpadnih voda, mi već sada imamo radove na terenu i rekli smo da će u 35 jedinica lokalne samouprave postrojenja biti kompletirana. Kada kažem kompletirana, to znači da ćemo imati izgrađeno postrojenje, ali i 80 odsto kanalizacije, to je evropski standard", navela je Vujović.

Govoreći o čvrstom otpadu, Vujović je ukazala da će regionalni centar za preradu otpada Kalenić u opštini Ub biti najveći u Srbiji, kao i da će pokrivati 500.000 stanovnika i 15 jedinica lokalne samouprave.

"Trudimo se da imamo i ta postrojenja za biomehanički tretman, što će i biti, naravno, u skoro svim regionalnim centrima, kako bi sav otpad koji može da se preradi, dobio drugu upotrebnu vrednost. Da što manje otpada ide na deponije, da poštujemo i te principe cirkularne ekonomije", objasnila je Vujović.

Vujović je dodala da se očekuje i izgradnja pratećih elemenata regionalnih centara u Pirotu, Užicu i Sremskoj Mitrovici. Ona je navela da će u više od 200 javnih institucija u narednom periodu biti zamenjeni kotlovi i dodala da jedinice lokalne samouprave mogu da se jave za konkurs za zamenu kotlova.

"U ovom trenutku jedinice lokalne samouprave mogu da se jave na konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, 800 miliona dinara je odvojeno za to ove godine, stvarno rekordan budžet kada govorimo o ovom konkursu", kaže Vujović.

Prema njenim rečima, novac od Ministarstva za zamenu kotlova odvojen je i za individualna domaćinstva.

"Molim građane da se jave, konkurs je u toku, takođe imamo i konkurs za pošumljavanje, 200 miliona dinara ove godine, više nego ranijih godina, konkurs za zatvaranje smetlišta i divljih deponija, a isto ćemo imati i konkurs za zatvaranje nesanitarnih deponija", naglasila je Vujović.

Bonus video:

04:20

BRNABIĆ UŽIVO NA KURIR TV! O EXPO 2027: Sa stvaranjem novog grada naš BDP preći će 92 milijarde! 15. februara čeka nas važna vest

(Espreso/B92/Tanjug/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.