NAGOMILANI OTPAD I ČESTI POŽARI IZAZIVALI STRAH KOD MEŠTANA GODOVIKA: A evo šta se posle svega toga DESILO!
Godovik, Foto: RINA

lEPE VESTI ZA POŽEGU

NAGOMILANI OTPAD I ČESTI POŽARI IZAZIVALI STRAH KOD MEŠTANA GODOVIKA: A evo šta se posle svega toga DESILO!

Završena je prva faza rekultivacije i sanacije deponije Godovik

Objavljeno: 15:11h

Damatične slike nagomilanog otpada i veoma česti požari od kojih su meštani sela Godovik danonoćno strahovali sada odlaze u zaborav.

Završena je prva faza rekultivacije i sanacije deponije Godovik koja je bila prava ekološka bomba punih trideset godina i na kojoj se odlagalo oko 8.000 tona smeća na godišnjem nivou. Ova deponija se prostire na površini od 7.5 hektara i bila je pravo ekološko ruglo u ovom delu Srbije.

"Odrađeno je prikuplajnje otpada, urađen je deo kanala oko deponije i preduzete su sve mere kako ne bi više predstavljala opasnost za stanovnike. Prva faza je završena, a tokom sledeće godine sledi druga u kojoj će deponija biti prekrivena posebnom folijom, staviće se biotrnovi i ide pokrivanje zemljom do nekih 70 centinetara. Tako da ćemo na ovom prostoru imati jednu lepu zelenu poršinu, kada se sve završi," rekao je za RINU Marjan Ivanović ispred kompanije koja izvodi radove na sanaciji i rekultivaciji deponije Godovik.

1 / 4 Foto: RINA

Da su ovakvi ekološki projekti od velikog značaja za meštane, opštinu, ali i na mnogo širem nacionalnom nivou potvrđuje i Miljko Kragović, direktor JKP "Naš dom" u Požegi pod čijom ingerencijom su i izvođeni radovi na deponiji Godovik. Ovaj veoma važan projekat sanacije i rekultivacije finansiran je sredstvim Ministarstva zaštite životne sredine, a ukupna njegova vrednost je oko dva miliona evra.

"Plan je da se sanacija i rekultivacija uradi po svim savremenim standardima, koji se primenjuju u svetu. Ova deponija postoji već trideset godina i jedna je od bolnih ekoloških tački u Požegi, ali uz realizaciju ovog projekta konačno će ostati u prošlosti. Plan je da se u srcu sela Godovik, gde je nekada bilo ruglo napravi lepa parkovska površina koja će služiti na ponos svim stanovnicima. Ovo je samo jedan od ekoloških projekata koji se spovode na teritoriji opštine Požega. Najvažnija je lokalna inicijativa i ideja, kako bi sredstva za finansiranje dobili od ustanova na nacionalnom nivou," ističe Kragović.

Zbog uklanjanja deponije najsrećniji meštani Godovika

Zadovoljstvo što će konačno prodisati punim plućima i što neće tokom godine strahovati od požara i smrada ne mogu da sakriju ni meštani ovog požeškog sela.

"Svaki dan smo se plašili da li će se smeće zapaliti. Od smrada tokom letnjih meseci nismo mogli da otvorimo prozore. Ja sam rođen u ovom selu i od kad znam za sebe znam i za tu deponiju. Sada kada se ona konačno uklanja, komšije i ja ne možemo da verujemo svojim očima. Ovo je bukvalno ostvarenje našeg sna, drago mi je što naša deca neće se sećati ovog rugla i smeća," zaključuje za RINU meštanin sela Godovik.

Čišćenje deponije
Čišćenje deponijefoto: RINA

Poslednji požar na deponiji Godovik registrovan je u julu mesecu, kada je došlo do izbijanja velike vatrene stihije a uzrok je bio ljudski faktor. Pripadnici vatrogasne jedinice tada su jedva obuzdali plamen, a nekoliko dana kasnije meštani nisu mogli normalno da funkcionišu zbog velike količine dima.

Bonus video:

02:46

SA KAKVIM PREDZNANJEM IDETE NA PROSLAVU NOVE GODINE? Doktori SAVETUJU kako preživeti, BEZ POSLEDICA: Sve se svede na ONO BAKINO

(Espreso/RINA/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.