ŠTA JE LEDENI TALAS, A ŠTA OBIČNA ZIMA? Meteorolog OTKRIO kakvo VREME će biti NAREDNOG VIKENDA!
Nedeljko Todorović, Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC, Nemanja Nikolić

VREMENSKA PROGNOZA

ŠTA JE LEDENI TALAS, A ŠTA OBIČNA ZIMA? Meteorolog OTKRIO kakvo VREME će biti NAREDNOG VIKENDA!

Todorović je započeo prognozu naglašavajući nastavak hladnih temperatura tokom narednih dana

Objavljeno:

Sneg možda prestaje da pada, ali nastavlja da provejava. Kakvo vreme da očekujemo ovog vikenda i sledeće nedelje?

Na ovo pitanje odgovorio je meteorolog Nedeljko Todorović, gostujući u emisiji "Puls Srbije".

U svojoj nedavnoj vremenskoj prognozi, meteorolog Nedeljko Todorović podelio je sa gledaocima detalje o aktuelnim i očekivanim meteorološkim uslovima u Srbiji. Fokusirajući se na naredne dane, Todorović je pružio ključne informacije koje će uticati na svakodnevni život građana.

Hladna varijanta vremena do nedelje

Todorović je započeo prognozu naglašavajući nastavak hladnih temperatura tokom narednih dana.

- Maksimalna dnevna temperatura ostaće u blagom porastu, dok se očekuje umeren i jak mraz do nedelje. U subotnje jutro se očekuju temperature od 1 do 2 stepena, zavisno o lokaciji, a nedelja donosi blagi porast na 2-3 stepena iznad nule.

Snežni pokrivač i otopljavanje

Govoreći o trenutnom snežnom pokrivaču, Todorović je istakao da će se zadržati u nižim predelima bar do nedelje, dok će u pojedinim mestima skoro nestati, posebno na krajnjem severu Vojvodine i istoku Srbije. Ipak, naglasio je da će se u ponedeljak ili utorak očekivati novo naoblačenje uz manji porast temperature, što može dovesti do novih snežnih padavina.

- Od nedelje blagi porast ili postepeni porast temperature, što znači da bi negde do srede naredne sedmice, ona maksimalna dnevna vrednost dostigla tri, četiri, eventualno pet stepeni, ne više.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Kurir TV

Todorović prognozira da će se od srede naredne sedmice videti postepeni porast temperature, dostižući maksimum od tri do pet stepeni, i najavio je primetno otopljenje u četvrtak i petak.

- Naredni vikend, 18. i 19. januar, obeležiće temperature od deset stepeni, uz mogućnost padavina, pretežno kiše u nižim i snega u planinskim predelima.

Ledeni talas ili obična zima?

U vezi s terminom "ledeni talas", Todorović je skrenuo pažnju na društvene mreže gde su građani izražavali svoje viđenje. On je objasnio da je ono što nazivamo ledenim talasom zapravo samo deo normalnih zimskih uslova.

Navikli smo na blaže zime u prethodnim godinama, a Todorović ističe da se sada vraćamo u klasičnu zimsku temperaturu, kao i uobičajene padavine.

Promene klime ili prirodni ciklusi?

Na pitanje o ljudskom uticaju na klimatske promene, Todorović naglašava:

- Reč je o postepenim promenama koje se dešavaju tokom dužeg perioda. Iako su primetni neki trendovi, neophodno je razlikovati kratkotrajne vremenske pojave od stvarnih klimatskih promena. Todorović ne veruje u brze i dramatične promene klime, već ističe da su prirodni ciklusi dugotrajni i sporadični.

Građani bi trebalo da se pripreme za otopljavanje tokom vikenda, uz svest o promenljivom karakteru zime u narednim nedeljama.

Bonus video:

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

(Espreso / Kurir.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.