EVO ZBOG ČEGA SE BOŽIĆ ZOVE BAŠ TAKO! Srpski sveštenik rešio DILEMU, nije zbog onoga što SVI MISLIMO...
Božićni ručak, Foto: Profimedia

OVO NISTE ZNALI

EVO ZBOG ČEGA SE BOŽIĆ ZOVE BAŠ TAKO! Srpski sveštenik rešio DILEMU, nije zbog onoga što SVI MISLIMO...

Srpski sveštenik Vladimir Levićanin dao je objašnjenje nastanka i značenja pojma koji među najznačajnima u hrišćanskom svetu

Objavljeno: 14:40h

Da li ste se nekad zapitali zašto se Božić, najradosniji hrišćanski praznik, zove baš tako? Jasno je da ima veze sa Bogom, da je neka izvedenica u pitanju, ali kojim verskim putovima smo od Boga došli do Božića i šta, zapravo, ime današnjeg dana znači?

Srpski sveštenik Vladimir Levićanin dao je objašnjenje nastanka i značenja pojma koji među najznačajnima u hrišćanskom svetu. U reči Božić ima i gramatike, ali i mnogo važnije verske simbolike.

Deminutiv od reči Bog je Božić. Ta glasovna promena, palatalizacija, otkriva nam još jedan aspekt tog praznika.

- To je teorija koju je razvio blaženopočivši vladika Danilo Krstić. On je bio jedan veliki čovek i duhovnik i govorio je da na srpskom jeziku reč Božić zapravo znači da nam se rađa Bogić, da se Bog rađa kao dete, i to je prelepo tumačenje srpskog jezika. Hristos kao beba je bio kao i svaka druga beba, beba sa potrebom da bude negovana, da bude hranjena, beba sa potrebom da bude voljena i beba sa potrebom da bude zaštićena. Hristos nam se predaje kao Dete i mi Ga možemo zavoleti samo kao Dete i predati mu se samo kao Detetu - objasnio je svojevremeno za "Blic" sveštenik Vladimir Levićanin.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

I pozdrav "Hristos se rodi" ima duboko značenje

Fraza "Hristos se rodi!", koju izgovaramo na Božić, objava je radosne vesti da je Spasitelj sveta rođen i da vera u Njegovo delo spasava one koji u Njega veruju.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/ Zena.blic/ Viktor Veličković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.