ZAŠTO SRBI ZA BOŽIĆ JEDU BAŠ SVINJSKO PEČENJE? Ovo vam na pamet ne bi palo, TURCI ZASLUŽNI ZA OKRETANJE RAŽNJA...
Svinjsko pečenje, Foto: RINA

ZANIMLJIVA PRIČA

ZAŠTO SRBI ZA BOŽIĆ JEDU BAŠ SVINJSKO PEČENJE? Ovo vam na pamet ne bi palo, TURCI ZASLUŽNI ZA OKRETANJE RAŽNJA...

Običaj datira još iz vreme Turaka...

Objavljeno:

Veliki božićni post završava se dolaskom Božića. Podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli. Ali, kada dođe 7. januar, odn. Božić, post prestaje i ljudi mogu da se omrse. Česnica i pečenica (praseće pečenje) nas čekaju na stolu. Ali, zašto baš svinjetina za Božić, ne uzimajući u obzir da je ona najčešće pečenje u Srbiji?

O tome, zapravo postoji veoma zanimljiva priča, piše Istorijski Zabavnik. Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovom periodu age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine.

U slučaju kada bi domaćin odbio neki zahtev, Turci bi se svetili celoj porodici, a neki od slučajeva strašnog zuluma zapamćeni su do danas. Upravo u ovo vreme, priča kaže, rodio se i običaj da Srbi za Božić jedu svinjsko pečenje.

"Postoji legenda da su Srbi, kako bi ih Turci za ovaj veliki praznik ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu i to na ražnju, u dvorištu, ispred kuće, da svi vide i osete. Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, a čak i da uđu u dom gde se svinjetina sprema, morali su da za BožIć zaobiđu srpske domove", kaže za istoričar Stanislav Sremčević i dodaje da su Srbi, dok su jeli jagnjetinu za praznike često ostajali bez nje jer bi im je Turci otimali.

Sa svinjskim pečenjem, Srbi su obezbedili da Božić provedu u miru i bez neželjenih gostiju, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike.

Pečenje, Pečeno prase, meso, Prase, Prasetina
foto: Tamara Trajković

"Verovatno je da u priči ima malo istine jer su Srbi i u drugim slučajevima nalazili načina da izvdraju turskim osvajačima. Iako je nju danas nemoguće potkrepiti istorijskim izvorima, svakako je reč o simpatičnoj božićnoj legendi", zaključuje Sremčević.

Zato kada danas sednete za prazničnu trpezu i na njoj nađete svinjsko pečenje, uz čašicu (ili dve) ispričajte prijateljima i porodici priču o svinjetini, Srbima i Turcima.

Srećan Božić i Hristos se rodi!

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/ Mondo/ Istorijskizabavnik.rs/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.