ALEKSANDAR JE DONIRAO JETRU SVOJOJ ĆERKI I SPASAO JOJ ŽIVOT: "Mislili smo da je to to"
Aleksandar Topalović, Foto: Prinscreen/PrvaTv

Dirljivo

ALEKSANDAR JE DONIRAO JETRU SVOJOJ ĆERKI I SPASAO JOJ ŽIVOT: "Mislili smo da je to to"

Priča o maloj Aniki i njenom ocu koji joj je donirao jetru i spasao život

Objavljeno:

Anika Topalović je rođena pre vremena, a tek što je došla na svet, izgubila je sestru bliznakinju. Odmah je počela i njena borba za život. Na kontroli u Tiršovoj, roditelji male Anike saznali su da je kandidat za transplantaciju jetre.

Mada su se mnogi doktori plašili da obave rizičnu operaciju jer je Anika bila u kritičnom stanju, uspela je da pobedi i to zahvaljujući ocu, Aleksandru Topaloviću, koji je svojoj ćerki donirao jetru.

"Rođena je dva meseca pre termina. Od samog starta je bila u životnoj opasnosti jer su pluća bila nerazvijena, kao i svi ostali organi. Bila je na kiseoniku, na respiratoru. Borba je trajala od prvog dana. Posle otpuštanja smo mislili da je sve gotovo, međutim, na kontroli u Tiršovoj saznajemo da je ona kandidat za transplantaciju jetre, jer su bilirubini neprestano rasli", započeo je Aleksandar Topalović u "Jutru" na Prvoj.

Tiršova
foto: Marina Lopičić

"U njenom petom mesecu života smo saznali da je ona kandidat za transplantaciju jetre koja se ne radi u Srbiji. Njoj nije bilo moguće odraditi jer je bila previše mala, imala je 4 kilograma. U prvim trenucima nismo znali šta nas je snašlo, a posle je rešenje bilo - šta god, samo da ona bude dobro. Samo smo želeli da je spasimo", otkrio je otac male Anike.

Iako je na početku majka trebalo da bude donor, u poslednjem trenutku se ispostavilo da je Aleksandrova jetra manja.

"Testirali su suprugu i mene, prvo smo mislili da će ona biti donor. Kada smo stigli u Italiju, onda nam je hirurg koji je nju operisao, rekao da je mamina jetra veća nego moja, a njoj je trebalo mnogo manje nego što sam joj ja dao. Ja sam joj dao 25 odsto svoje jetre, a njoj je trebalo još manje od toga, ali manje nisu mogli da uzmu. Ja sam onda bio kompatibilniji", rekao je Aleksandar.

"Anika je 22. februara hitno prebačena za Italiju jer je bila baš kritično, bila je na intenzivnoj nezi u Tiršovoj. Nije se znao ishod. Hvala Bogu, brzo je prebačena, posle su je stabilizovali i nakon mesec dana, 23. marta, odrađena je transplantacija", rekao je Aleksandar, dodajući da su se mnogi lekari plašili da odrade operaciju.

"Od samog saznanja da Anika treba da ima transplantaciju, lekari su kontaktirali Italijane i dali svu potrebnu dokumentaciju. Dani pred operaciju su izgledali užasno. Mesec dana je bila u bolnici, nijedan dan nije bila u smeštaju. Bila je na intenzivnoj nezi, stanje se pogrošalo u Italiji, desilo se isto što i u Srbiji. Dosta je krvarila. Bila je uspavana pet dana. Čak je bila nedoumica da li će se transplantacija odraditi ili neće, jer su se mnogi doktori plašili da odrade. Bilo je rizično", rekao je otac, ističući kroz osmeh da je Anika danas potpuno zdrava.

"Anika je sad skroz zdrava. Posle operacije je bila mesec dana u bolnici. Posle toga je prebačena na odeljenje sa mamom. Bile su 30 dana u bolnici i potom su otpuštene. Bili smo nakon operacije još pet meseci u Italiji, na redovnim kontrolama koje se rade na dve nedelje. Na svu sreću, Anika je danas dobro", ispričao je Aleksandar Topalović.

Bonus video:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso/Kurir/Mondo/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.