NOVU GODINU ČEKAMO SA 15 STEPENI, A EVO ŠTA NAS ČEKA ZA BOŽIĆ: Najnovija prognoza za prvu nedelju januara
Zima, Foto: Beta

javljeno je

NOVU GODINU ČEKAMO SA 15 STEPENI, A EVO ŠTA NAS ČEKA ZA BOŽIĆ: Najnovija prognoza za prvu nedelju januara

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C.

Objavljeno:

Nastavlja se natprosčeno toplo vreme i vreme nalik prolećnom i to na samom kraju decembra. Temperature su već danima znatno iznad proseka, u ponedeljak su na istoku Srbije dostizale 22°C, a gotovo svakodnevno prelaze 15°C.

Inače, već danima preko severne Evrope se sa Atlantika i sa zapada premeštaju snažni cikloni sa orkanskim olujama. Zahvaljujući visokom vazdušnom pritisku iznad našeg područja i termičkog visinskog grebena sa jugozapada, ovi sistemi ne mogu da dopru do našeg područja i premeštaju se dosta zapadnije i severnije od Srbije.

Istovremeno, visok vazdušni pritisak uslovljava vedro vreme, a sa Mediterana struji veoma topla vazdušna masa.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C.

Novogodišna noć

Vatromet
foto: Printscreen/Instagram

Očekuje se vedro i vrlo ugodno i veoma prijatno vreme. U pojedinim nizijama, dolinama i kotlinama očekuje se magla, pa se u tim predelima preporučuje dodatni oprez u saobraćaju zbog smanjene vidljivosti. Hladno će biti samo na jugu i jugoistoku Srbije i u kotlinama. Temperatura će se kretati od 0°C na jugu i jugoistoku Srbije i u kotlinama zapadne Srbije do 6-8°C na severu Srbije i to pre svega u Beogradu i u Vojvodini i u tim predelima biće i najtoplije. Istovremeno, u Vojvodini se očekuje povećanje oblačnosti, pred jutro i kiša.

Sneg

Vedro će biti i na planinama. Snežnog pokrivača biće samo na planinama iznad 1300-1400 metara nadmorske visine i to oko 10 centimetara, a snežnih padavina neće biti u narendom periodu. Dakle, planine poput Zlatibora i drugih nižih planina neće imati snežni pokrivač, a čak i one visoke poput Kopaonika imaće vrlo malo snega. Prošle godine za prvi januar snega nije bilo nigde u Srbiji, pa ni na onim najvišim planinama i to po prvi put u istoriji otkad se vrše merenja.

Dakle, pred nama je još jedna topla i ugodna novogodišna noć i veoma topli 31. decembar i 1. januar, uz prave prolećne temperature i do 15-16°C, a u novogodišnjoj noći od 0 do 8°C. S obzirom na to da je prosek minimalne jutarnje temperature za kraj decembra i početak januara od -5 do 0°C, a maksimalne dnevne od 1 do 5°C, vidimo da će temperature biti i za 10 stepeni više od napomenutog proseka.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, 1. januar 2023. godine doneo je Srbiji najtopliji dan otkad se vrše merenja za prvi januar, uz temperature od 20°C. Poslednji snežni pokrivač zabeležen je još tokom novogodišnje noći 2014/2015. godine, a vrlo hladno bilo je i u novogodišnjoj noći 2015-2016. ali bez snega.

Prvog januara ujutro u severnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom. Krajem dana sa severa prestanak padavina. Biće i dalje toplo za ovo doba godine. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od -2°C na jugu do 6°C na severu Srbije, maksimalna dmevna od 10 do 16°C, u Negotinskoj Krajini do 8°C.

U Beogradu u ponedeljak prolazno naoblačenje sa kišom. Krajem dana prestanak padavina. Biće i dalje toplo za ovo doba godine. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura 6°C, maksimalna dnevna 14°C.

Iako se sledeće sedmice u više navrata očekuju prolazna naoblačenja sa kišom, ostaje natprosečno toplo. Maksimalna temperatura do narednog vikenda biće od 10 do 15°C. Kiša se očekuje u ponedeljak i u sredu, u utorak samo na jugu Srbije, a u petak ponovo u svim predelima Srbije. Snega može biti samo na najvišim planinama u sredu.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Ana Paunković

Prema trenutnim prognozama, sledeći vikend doneće uticaj snažnog ciklona iz Đenovskog zaliva, uz veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima.

Povremeno se očekuje i kiša. Ostaje i dalje natprosečno toplo, u subotu uz temperature iznad 10°C, a u nedelju već u manjem padu.

Potom će se ciklon odmakuniti na istok, pa sledi jace zahlađenje. Zahlađenje se očekuje od 8. januara i nakon toga došlo bi do daljeg pada temperature vazduha, a sneg se zasigurno očekuje u brdsko-planinskim predelima. Za sada još nije pouzdano da li će snega biti i u nižim predelima, ali s obzirom na to da se ujutro očekuje mraz, a tokom dana maksimalne temperature od 0 do 5C, ukoliko bude uslova za padavine, onda bi snega i susnežice bilo i u nižim predelima Srbije.

Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od 1 do 5°C, pa će one i u narednom periodu neretko biti za 10 stepeni više od proseka, da bi se u napomenuti prosek vratile nakon 8. januara.

Bonus video: KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA

01:59

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.