MASAKRI, SVIREPA UBISTVA, VANREDNI IZBORI: Ovo je RETROSPEKTIVA 2023. godine u Srbiji kroz FOTOGRAFIJE!
Foto: Tamara Trajković, PRINTSCREEN/INSTAGRAM 192_RS, MUP, photomaster

RETROSPEKTIVA 2023. godine

MASAKRI, SVIREPA UBISTVA, VANREDNI IZBORI: Ovo je RETROSPEKTIVA 2023. godine u Srbiji kroz FOTOGRAFIJE!

Ovi događaji obeležili su 2023. godinu u Srbiji

Objavljeno:

Prethodna godina bila je u znaku rata u Ukrajini koji je izazvao inflatornu krizu koja se prelila na ceo svet, samim tim i na Srbiju.

U ekonomskom smislu, početak 2023. godine nije puno obećavao ali je postojala nada da će doći do stabilizacije cena i rasta proizvodnje i potrošnje.

Međutim, nezamapćene tragedije koje su zadesile Srbiju u prvoj polovini godine na izvestan način su u drugi plan stavile svetsku krizu.

U nastavku vam donosimo retrospektivu 2023. godine:

Januar- nestanak Ane Volš

U srpskim medijima se 7. januara pojavila vest o misterioznom nestanku Beograđanke Ane Volš (39) iz Masačusetsa.

Nestanak je prijavio njen poslodavac iz Vašingtona, pošto se posle novogodišnjih praznika nije vratila na posao. Prva informacija koja je plasirana jeste da je Ana otputovala između 1. i 2. januara, a to je policajcima rekao njen suprug Brajan Volš. Ana i Brajan su roditelji tri mala dečaka.

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/anawalshe

Međutim, do preokreta dolazi kada 8. januara policija hapsi Brajana Volša zbog ometanja istrage, odnosno oprečnih izjava koje je davao o tome kada i kako je njegova supruga otišla te noći, kao i gde se on kretao te noći.

- Policija i tužilaštvo su potom rekonstuisali Anine poslednje sate života i ubrzo je postalo jasno da ona nije izašla iz kuće. Signal njenog mobilnog telefona poslednji put je bio u blizini kuće. S druge strane, Volš koji je u to vreme bio u kućnom pritvoru zbog prevare sa vrednim slikama, tvrdio je da je vodio decu u školu, a kamere su ga snimile kako za gotovinu kupuje veliku količinu sredstava za čišćenje, krpe i kofere - podsetili su mediji.

Policija je potom u kući, u podrumu pronašla tragove Anine krvi, a na deponijama na kojima je snimljen njen suprug, delove njenih ličnih stvari, ali i testeru na kojoj je bilo njenih tragova.

Istražitelji tvrde da je Brajan ubio Anu, pa je u podrumu porodične kuće iskasapio njeno telo koje je spakovao u kese za đubre i kasnije odneo na dve različite deponije koje su "smrvile" sve što se nalazilo u kesama.

Vrlo brzo Brajan je optužen za ubistvo supruge!

Jedan od dokaza protiv Brajana je i to što je mahom pretraživao kako da se reši tela, ali i da li može da bude optužen ukoliko leš nikada ne bude pronađen.

Februar - eksplozija u Zemunu

Stanare Tršćanske ulice u Zemunu 26. februara je probudila snažna eksplozija, a kako je Espreso saznao eksplodirala je plinska boca u stanu zgradi.

Zbog udisanja dima koji je nastao nakon eksplozije, pet osoba je prebačeno u bolnicu. Među spasenim osobama bile su i dve devojčice stare četiri i sedam godina.

Dan nakon požara obišli smo zgradu u kojoj se dogodila eksplozija i zatekli stravičan prizor. Stan u prizemlju je potpuno izgoreo, a velika šteta pričinjena je i u drugim stanovima u zgradi.

1 / 8 Foto: Tamara Trajković

Mart - otac iz pakla ćerku držao zatočenu u kadi

Krajem trećeg meseca, tačnije 27. marta, Srbiju je potresla vest o slučaju nezapamćenog porodičnog nasilja u beogradskom naselju Mirijevo.

Devojčica (8), koju je otac godinama držao zatočenu u kadi u stanu, spasena je u poslednji čas kada su dve policajke provalile u stan u stambenoj zgradi i u kupatilu je zatekle jedva živu kako leži u kadi. Devojčica je bila toliko izgladnela i dehidrirana da je jedva davala znake života.

Zabeležen je i više nego bolestan detalj iz stana strave - na kadi u kojoj ju je držao zatočenu, otac je stavio i zajedničku fotografiju sebe i ćerke?!

Mirijevo
foto: Kurir

Za sve se saznalo kada je devojčicinog oca U.P. prijavila njegova partnerka policiji, koja je takođe trpela nasilje, ali uspela da pobegne iz stana.

Prvi osnovni sud u Beogradu je u junu potvrdio optužnicu Prvog osnovnog tužilaštva podnetu protiv Uroša Pašajlića zbog krivičnih dela Nasilje u porodici i Zlostavljanje i mučenje na štetu njegove maloletne ćerke (8) koju je držao zaključanu u stanu u Mirijevu.

1 / 4 Foto: Kurir

Devojčici je ukazana neophodna pomoć i nega, te se njeno zdravstveno stanje poboljšalo. U maju je smeštena u odgovarajuću hraniteljsku porodicu.

April - pomahnitali Stojan teško povredio komšije i ubio njihovu ćerku

April će ostati zapamćen po tragediji koja se desila u naselju Ripanj kada je Stojan I. (38) izbo komšije, oca, majku i njihovo dete.

On nožem povredio tri osobe, a devojčicu (15) odvezao na oko 1,5 kilometara od kuće gde ju je ubio najverovatnije nožem.

Porodica koju je Stojan napao
Porodica koju je Stojan napaofoto: Facebook

Policija je pokrenula akciju Vihor, a Stojan je ubrzo uhapšen. Navodno, on je je bio ubeđen da mu meštani bajaju, zbog čega je obilazio razne vračare.

1 / 6 Foto: Kurir / Privatna arhiva

Maj- masakri zavili Srbiji u crno

Maj 2023. godine mnogima je zauvek promenio prvu asocijaciju na proleće. Buđenje prirode pretvorilo se u gašenje života, more suza, tuge i neizvesnosti.

Za samo tri dana dogodile su se dve nezapamćene tragedije u kojima je stradalo 17 osoba. Činjenica da vinovnici ovih masovnih ubistava imaju svega 13 i 21 godinu, još više je šokirala javnosti.

Prvi masakr se dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a taj kobni 3. maj ostaće upamćen po tragediji od koje ćemo se teško ikada u potpunosti oporaviti.

Vest da je 13-godišnji dečak, učenik ove škole, postao najmlađi masovni ubica na svetu i da su žrtve njegovi školski drugari i čuvar, ubrzo je odjeknula celom planetom.

Roditelji učenika ispred OŠ 'Vladislav Ribnikar'
Roditelji učenika ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"foto: Tamara Trajković

U stravičnom zločinu ubijeno je 10 i ranjeno šest osoba. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je jedna od ranjenih devojčica preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Nastavnicu istorije pogodila su tri od 57 metaka, a ona je prebačena je iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gde je više puta operisana, u Institut za rehabilitaciju u Sokobanjskoj.

Hapšenje dečaka ubice
Hapšenje dečaka ubicefoto: Tamara Trajković

Srbija i region su zanemeli od šoka.

Danima su pored "Ribnikara" hodali drugari i porodice ubijenih, ali i desetine hiljada Beograđana koji su u suzama ostavljali cveće, ispisivali poruke od kojih se srce cepalo.

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

Istragom je utvrđeno da je dečak-ubica zločin do detalja planirao mesec dana, a u javnost je dospela informacija da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava.

Paljenje sveća na Vračaru ispred 'Ribnikara'
Paljenje sveća na Vračaru ispred "Ribnikara"foto: Nenad Kostić

Istorija nas se je uverila u to da nesreća nikad ne dolazi sama, ali da se dve ogromne tragedije, za manje od 48 sati, mogu dogoditi u jednoj maloj zemlji na brdovitom Balkanu, nismo mogli ni da naslutimo.

U noći između između 4. i 5. maja, Uroš Blažić (21) naoružan kalašnjikovom prošao je kroz sela Malo Orašje i Dubonu i ubio osam mladih ljudi. Hladnokrvno je ranio još 14 osoba.

1 / 10 Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM 192_RS

Da zlo bude veće, usledio je niz manjih incidenata u osnovnim školama u Beogradu, Obrenovcu i Vojvodini.

Vesti o incidentima u kojima pojedinci, a neretko i deca, ismevaju masakre i najvaljuju nove, samo su se nizale.

Đaci su u škole nosili plastične pištolje, pravili spiskove "za odstrel", oponašajući dečaka ubicu sa Vračara.

- Napraviću masakr kao onaj u Mladenovcu - rekao je jedan muškarac u pozivu policiji.

To je samo jedan od brojnih primera pojave govora mržnje, pretnji i agresije, nakon zločina koji su na desetine porodica zavile u crno.

I danas, sedam meseci nakon ovog krvavog maja, kada radimo retrospektivu sada već odlazeće godine, ostao je gorak ukus u ustima, zebnja i opomena da se tako nešto više nikada ne sme ponoviti.

Jun- razoružavanje stanovništva; snažan zemljotres i poplave

Nakon dva mosovna ubistva, država je pokrenula dvomesečnu kampanju u kojoj su građani predali više od 82.000 komada oružja.

Oružje
Oružjefoto: Printscreen/RTS

Evakuacija zbog poplava

Srbiju su ponovo pogodine surove poplave koje su dovele do proglašenja vanredne situacije u 56 gradova i opština.

Došlo je do urušavanja mostova, oštećenja puteva, evakuacije nekoliko stotina ljudi, oštećenja javne imovine i kuća, potopa na njivama...

Najveća akumulirana količina padavina evidentirana je u Kuršumliji (270,8 mm), Zlatiboru (245,3 mm) i Loznici (242,4 mm).

U poplavi u subotu uveče 24. juna u Peći na Kosovu nastradala je žena i njeno petogodišnje dete.

1 / 8 Foto: MUP

Zemljotres sa jačinom iznad 4 stepena po Rihteru zatresao tlo Srbije

Jak zemljotres pogodio u junu je pogodio našu zemlju, a epicentar je bio u okolini Paraćina, sa jačinom iznad 4 stepena po Rihteru.

Jul- svirepo ubistvo Noe Milivojev

Noa Milivojev (18) iz Kovilja koja je nestala 17. juna nađena je mrtva u stanu u centru Beograda 6. jula.

Noa Milivojev
Noa Milivojevfoto: Privatna arhiva
1 / 5 Foto: Kurir / Privatna arhiva

Osumnjičeni je njen dečko, kod kog je, kako je majka ispričala ranije, Noa krenula 17. juna.

Avgust- postignut dogovor o povećanju minimalca

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade razgovarali su o povećanju minimalne zarade.

Posle sastanka oglasio se ministar finansija Siniša Mali na društvenim mrežama.

"Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je Siniša Mali.

Minimalna zarada u Srbiji je od 2010. do poslednje utvrđene, koja će se primenjivati od Nove godine porasla za gotovo 250 evra. Naime, radnici su tada za najjednostavnij rad dobijali 153 evra ili 15.747 dinara, a od 1. januara na njihove račune biće uplaćivano po 47.154 dinara.

Septembar - kriza na Kosovu i Metohiji; održana "Parada ponosa" u Beogradu

24. septembra došlo je do pucnjave u Banjskoj, ulaz je blokiran i postavljene su jake snage policije.

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje napad koji se dogodio na severu Kosova i Metohije, u blizini sela Banjska.

1 / 4 Foto: Kurir

U sukobu su poginula četiri muškarca i jedan pripadnik tzv. kosovske policije

Javno preduzeće "Pošta Srbije“ saopštilo je da je u toku noći, između 24. i 25. septembra došlo do upada albanskih terorista u objekat pošte u Banjskoj, pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema.

Parada ponosa u Beogradu

Parada ponosa održana je 9. septembra pod sloganom "Nismo ni blizu“.

1 / 4 Foto: beta amir hamzagic, EPA andrej cukic

Oktobar- pušten u rad sistem "Pronađi me"; predlog za raspuštanje Narodne skupštine

U Srbiji je 25. oktobra pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka dece, pod nazivom "Pronađi me" - po uzoru na sistem "Amber alert" koji postoji u više država.

U slučaju nestanka deteta, u prvoj fazi mediji će prekinuti emitovanje programa, u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

Amber alert
Amber alertfoto: amberalert.rs

Mobilni operateri poslaće svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, dok će JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivati na ekranima informaciju o njegovom nestanku.

Policija će voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

Predlog za raspuštanje Narodne skupštine

Vlada Republike Srbije 30. oktobra saopštila je da je uputila obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Vlada Srbije
Vlada Srbijefoto: photomaster

Novembar- raspisani vanredni parlamentarni izbori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je 1. novembra vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar 2023. godine.

Skupština
Skupštinafoto: Ana Paunković

Decembar - vanredni parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori održali su se u nedelju 17. decembra.

Izborna kampanja za izbore 2023 trajala je ukupno 43 dana.

Na osnovu obrađenih 98,46 odsto biračkih mesta, od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,67 odsto, odnosno 1.758.952 glasova, objavljeno je danas na sajtu RIK-a.

Izbori, Aleksandar Vučić
foto: Tanara Trajković

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,63 odsto glasova. Za izbornu listu "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasalo je 6,57 odsto, dok je koalicija NADA osvojila 5,04 odsto glasova.

Lista Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" osvojila je 4,7 odsto glasova.

Za koaliciju Zavetnici - Dveri glasalo 2,77 odsto glasača. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,47 odsto glasača. Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,75 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,58 odsto. "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,36 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto.

1 / 7 Foto: Ana Paunković

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saša Radulović-Boris Tadić 1,19 odsto. Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,09 odsto.

Na osnovu najnovijih podataka RIK, na izbore je izašlo 3.774.706 birača, što znači da je izlaznost 58,73 odsto. Nevažećih listića ukupno je 2,74 odsto, piše Telegraf.

Bonus video:

06:43

NEDELJA BOLA U SRBIJI: Retrospektiva dva nezapamćena zločina

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.