EVO U KOJIM ZEMLJAMA ŽENE IZ SRBIJE MOGU DA DOBIJU DETE UZ POMOĆ SUROGAT MAJKE: Ovo su USLOVI koje morate ZNATI...
Trudnica, Foto: Profimedia

žene

EVO U KOJIM ZEMLJAMA ŽENE IZ SRBIJE MOGU DA DOBIJU DETE UZ POMOĆ SUROGAT MAJKE: Ovo su USLOVI koje morate ZNATI...

O mogućnosti surogat majčinstva u Srbiji polemisalo se godinama

Objavljeno:

Marija Šerifović dobila je bebu uz pomoć surogat majke, a ova tema pokrenula je brojna pitanja u kojim to zemljama žene iz Srbije mogu da odu i uđu u takav proces.

Njeno dete rodilo se nakon nekoliko bezuspešnih vantelesnih oplodnji, kako je otkrila u intervjuu za "Blic". Iskustvo poznate pevačice sigurno će pokrenuti brojne teme o surogat majčinstvu koje za sada, još nije uvedeno u Srbiji.

Jedna od 5.000 žena se rodi bez materice, to znači da one imaju jajnike i svoje jajne ćelije, ali nažalost ne mogu da iznesu trudnoću. Takođe, žene posle desetina neuspešnih vantelesnih oplodnji gube nadu da će ikada postati majke. Jedina šansa svima njima je surogat majčinstvo. Zakonski propisi ga uređuju razlikuju se od zemlje do zemlje, u zavisnosti od istorije, kulture i društvenih vrednosti.

Marija Šerifović
Marija Šerifovićfoto: prentscreen/youtube/AMIDŽI ŠOU

O ovoj mogućnosti u Srbiji polemisalo se godinama, a 2019. godine napravljen je čak i Prednacrt građanskog zakonika kojim je predviđeno da parovi (bračni ili vanbračni) kao i žene i muškarci koji žive sami, mogu da uz pomoć surogat majčinstva dobiju potomstvo.

Nacrtom Građanskog zakonika navodilo se da će se surogat majka zvati "rodilja" i da će budući roditelji imati obavezu da tokom trudnoće brinu o njenoj ishrani, medicinskoj nezi i dobrim uslovima života.

Nažalost po brojne ljude bez potomstva, zakon koji dozvoljava surogat majčinstvo u Srbiji do danas nije zaživeo.

Surogat majke moraju da imaju između 18 i 35 godina

Surogat majke širom sveta moraju da ispunjavaju iste uslove - da imaju između 18 i 35 godina i da imaju jedno ili više svoje dece.

Mišljenja stručnjaka su podeljena kada je u pitanju surogat majčinstvo, dok jedni smatraju da je surogat majka samo "inkubator", drugi tvrde da je nemoguće izneti trudnoću a da beba ne poprimi gene od žene koja ga nosi.

- To je vrlo diskutabilna tema, surogat majčinstvo u nekim zemljama ima dugu tradiciju, ne znam kako bi to prošlo kod nas. Nije jednostavno pitanje da neko rodi dete za vas, tu su pre svega potrebne ozbiljne psihološke pripreme za sve, i donore reproduktivnog materijala i surogat majku - kaže dr Vanja Milošević, ginekolog u Narodnom frontu.

Dva oblika surogat majčinstva

Surogat majčinstvo javlja se u dva oblika - gestacionom, u kom se surogat majka oplodi jajnom ćelijom i spermom, i tradicionalnom, gde se koristi jajna ćelija same surogat majke.

Trudnica
Trudnicafoto: Profimedia

Onima koji ne mogu da imaju decu prirodnim putem omogućeno je da dobiju potomstvo, a da ne moraju da prolaze kroz dug i često bolan postupak usvajanja.

Zakonski propisi različiti

Prvi slučaj surogat majčinstva u SAD bio je 1986. godine, kad je surogat majka 24 sata posle porođaja otišla po dete, uzela ga od roditelja i odvela iz zemlje. U Indiji žene svoju matericu iznajmljuju za 5.000 evra, kako bi pobegle iz svojih sela u urbane delove zemlje, jer to vide kao šansu za bolji život.

Surogat majčinstvo dozvoljeno je u većini država SAD, u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Ukrajini, Indiji, a u Holandiji i Francuskoj samo kao nekomercijalna delatnost. To znači da žene iz Srbije mogu da dobiju dete u ovim zemljama i zakon naše zemlje će ih prepoznati kao majke. Surogat majčinstvo je strogo zabranjeno u Nemačkoj, Austriji, Grčkoj, Irskoj, BiH i Hrvatskoj.

U nekim zemljama kao što su Nemačka i Francuska, surogat majčinstvo smatra se kao narušavanje dostojanstva žena, njihovo iskorišćavanje kako bi se postigli ciljevi neke treće strane, pa je ova praksa u potpunosti zabranjena.

Države kao što je Velika Britanija, surogat majčinstvo vide kao poklon jedne žene drugoj i dozvoljavaju ga na "altruističkoj" osnovi. Dozvoljeno je samo platiti troškove.

Pravni problemi

Neke države priznaju surogat majku kao zakonskog roditelja, druge roditeljska prava odmah po rođenju dodeljuju roditeljima koji su platili uslugu. Ova neusklađenost može dovesti do toga da deca ostanu bez državljanstva.

Baš takav slučaj se dogodio i srpskom psihijatru dr Milošu Staroviću, koji je, prema pisanju beogradskih medija, svoj višegodišnji san da postane otac ostvario uz pomoć surogat majke. On je u SAD, gde živi i radi, nakon 5 godina i 180.000 dolara troškova dobio sina. Sa bebom od tri meseca je došao u Srbiju, kako bi dete upisao u srpsko državljanstvo, nažalost bezuspešno. U srpskom zakonu je moguće da dete ima samo majku, ali ne i samo oca.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da "surogat-majčinstvo nije prepoznato u Porodičnom zakonu", odnosno da "ovaj propis, koji reguliše porodično-pravni status deteta, ne poznaje pravnu situaciju kada majka deteta nije poznata, a očinstvo je poznato i upisano", ali i da su inicirali izmene zakona.

Bonus video:

12:06

SVAKA 5.000 ŽENA RODI SE BEZ MATERICE: Jovanović o surogat majčinstvu u Srbiji SVETSKE ZVEZDE POSTALE MAJKE ZAHVALJUJUČI OVOME

(Espreso/ Blic/ Jovana Jovanović Kulaš/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.