ČIJA BRIGA JE PAS POSLE SMRTI VLASNIKA? Priča o MIĆI koji je spasen od USPAVLJIVANJA otvorila je MNOGA PITANJA
Pas Mića, Foto: Kurir TV

eutanazija zdravog psa zabranjena

ČIJA BRIGA JE PAS POSLE SMRTI VLASNIKA? Priča o MIĆI koji je spasen od USPAVLJIVANJA otvorila je MNOGA PITANJA

U jednoj veterinarskoj ambulanti u beogradskom naselju Borča pre nekoliko dana veterinari su hteli da uspavaju potpuno zdravog psa

Objavljeno:

Buru komentara na društvenim mrežama izazvao je snimak navodnog pokušaja uspavljivanja zdravog psa. Srećom, pas je dobio novu vlasnicu. Kada je dozvoljena eutanazija pasa, koje su kazne ako se ne izvrši na propisan način i šta sa psom nakon što vlasnik premine?

Sada se zove Mića. Ime mu je dala devojka koja ga je spasila od uspavljivanja. Godinama je imao dom, a onda je vlasnica preminula. Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz veterinarske ambulante u Borči kada su ga rođaci preminule vlasnice, navodno, doveli kod veterinara na uspavljivanje.

Kako se čuje u objavi, reč je o mladom, zdravom psu, a zahvaljujući reakciji devojke koja živi u blizini, sada je živ. Snimak se munjevitom brzinom širio društvenim mrežama i nizale su se osude zbog odluke ljudi koji su nasledili imovinu, ali ne žele i psa. Kao i pitanja zašto se rođaci nisu obratili nekom udruženju za zaštitu životinja ili azilu za pomoć?

"Mi imamo u našem rehabilitacionom centru dosta životinja koje su kod nas završile upravo jer se nešto desilo. Tako da, vlasnici mogu za života još na vreme da razmišljaju o tome ako znaju da njihovi ukućani ili njihova bliža rodbina prijatelji neće brinuti o toj životinji, da se oni pobrinu za tu životinju još dok su živi. Tako da kažem, s te strane, to je jedna vrsta osiguranja za životinje", kaže Aleksandar Gavrić iz Udruženja "Enimal reskju".

Kada ljubimac može da bude uspavan

U članu 17. Zakona o dobrobiti životinja navodi se da, ako je bolesna i ne može da se izleči, ako bi produžetak života predstavljao bol, patnju, stres, ako ima određene tipove deformiteta, može da se uspava. To ne sme da se uradi nad zdravim psom, čak i ako je životinja napuštena. Zdravstveno stanje psa procenjuje licencirani veterinar, a vlasnik mora da potpiše saglasnost da pas bude uspavan. Pritom, mora da poseduje medicinsku dokumentaciju o bolesti psa, na osnovu koje se odluka donosi.

Pas Mića
Pas Mićafoto: Kurir TV

"Ako ne poštujete taj deo zakona i te članove zakona koji su navedeni, vi ulazite u jedan vid krivičnog dela. Po krivičnom zakonu, članu 269, ako namerno usmrtite životinju, vi spadate pod krivični zakonik. Mi smo po zakonu obavezni da ubacimo u bazu da je pas eutanaziran tog i tog dana, zbog toga i toga. Tamo se i navodi zbog čega", objašnjava veterinar Vlada Terzin.

Veterinarska inspekcija treba da utvrdi šta se dogodilo u Borči

Mnogi su naročito u vreme korone uzeli psa da bi imali društvo, neki zato što je to bila dečja želja, a onda su shvatili da je to velika obaveza koja mnogo košta. Takvi psi sve češće završavaju na ulici, a udruženja za zaštitu životinja ne mogu svima da pomognu. Međutim, ni u jednom slučaju uspavljivanje nije dozvoljeno.

Javnost očekuje da veterinarska inspekcija utvrdi šta se dogodilo u Borči. Ako je pokušano uspavljivanje zdravog psa – i veterinar i vlasnik moraju da snose odgovornost.

Ova priča ima i širu dimenziju. Nema propisa koji obavezuje bilo koga da se pobrine o kućnom ljubimcu vlasnika koji je preminuo. Dok god bude tako, kućni ljubimci će, nažalost, biti prepušteni samovolji ljudi.

Bonus video:

05:04

USPALJIVANJE ZDRAVOG PSA - SUROVO UBISTVO ILI NEMAR?

(Espreso / RTS / Sonja Stričević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.