VODOSTAJI RASTU, TOPI SE SNEG ZBOG VISOKIH TEMPERATURA: Hidrolog otkrio da li nam preti opasnost od IZLIVANJA REKA
Foto: Dragana Udovičić

obratite pažnju!

VODOSTAJI RASTU, TOPI SE SNEG ZBOG VISOKIH TEMPERATURA: Hidrolog otkrio da li nam preti opasnost od IZLIVANJA REKA

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da se očekuje porast vodostaja

Objavljeno:

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se očekuje porast vodostaja nakon porasta temperatura, ali da to ne bi trebalo da bude alarmantno. "Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi" - kaže Vladiković. Ipak, ne očekuje se njihovo izlivanje.

Zbog naglog skoka temperatura u kombinaciji sa jakim južnim vetrom Republički hidrometeorološki zavod je izdao hidrološko upozorenje u kome stoji da će, usled topljenja snega, vodostaj na rekama biti u porastu. Imamo li razloga za strah i kako se što bolje pripremiti za period koji je pred nama.

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da se očekuje porast vodostaja, ali da to ne bi trebalo da bude alarmantno.

Vodostaj
foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, očekuje se porast vodostaja u Jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji, porast na Limu i Ibru. Kako je dodao, sneg se polako topi na Zlatiboru i Kopaoniku.

- Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi. Ne očekujemo izlivanja reka. Postoji mogućnost da Vlasina i Vetrenica naprave problem jer imaju nagle poraste vodostaja zbog snega na Vlasini - rekao je Vladiković.

Kiša će preći u sneg

Kada je reč o vremenskoj prognozi, istakao je da se u toku dana ne očekuje kiša, dok se sutra u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji mogu očekivati male padavine. Kako je rekao, u noći ka nedelji kiša bi mogla da pređe u sneg.

Vladiković kaže da je najgore kad imamo topljenje snega, a u isto vreme imamo i nove padavine, i dodao da to sada nije slučaj.

- Hladno vreme smiriće hidrološku situaciju. Biće i snežnih i kišnih epizoda, ali ništa neuobičajeno. Više padavina ove zime nego prošle, ali bez ekstremno niskih temperatura - kaže hidrolog.

Najavio je snežni period oko Nove godine ka Božiću.

Podvukao je da ovo neće biti ekstremna zima, ali da će biti svakako hladnija od prethodne.

Bonus video: PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.