PRVOG DECEMBRA NAS ČEKAJU PROLEĆNE TEMPERATURE: Da li nam do kraja meseca preti LEDENI TALAS uz pola metra snega?
Foto: Stefan Stojanović

STRAŠNO

PRVOG DECEMBRA NAS ČEKAJU PROLEĆNE TEMPERATURE: Da li nam do kraja meseca preti LEDENI TALAS uz pola metra snega?

Najtoplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugi, pa će tako Valjevo i Loznica sa 23°C biti najtopliji

Objavljeno:

Prvi dan decembra doneće Srbiji osetno toplije vreme. Naša zemlja biće pod uticajem snažnog ciklona i u njegovom prednjem delu, uz snažna južna strujanja. Temperature će biti znatno iznad proseka za ovo doba godine.

U svim predelima Srbije u petak se očekuje umereno do pretežno oblačno, uglavnom suvo, ali i veoma toplo i vetrovito. Kiša se očekuje uglavnom na severu i severoistoku Vojvodine i to u prvom delu dana.

Maksimalna temperatura biće od 17 do 23°C, u Beogradu do 22°C. Najtoplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugi, pa će tako Valjevo i Loznica sa 23°C biti najtopliji u Srbiji i među najtoplijim u Evropi. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak decembra od 5 do 9°C, one će prvog dana decembra biti više i za 15 stepeni od napomenutog proseka.

Loše vreme, Kiša, Jesen, Zima, vetar
foto: Beta Dragan Gojić

U prilog veoma toplom vremenu ići će i fenski efekat jugozapdnog vetra, koji će najizraženiji biti u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, na zapadu Srbije, u Beogradu i u košavskom području.

Veoma toplo vreme očekuje se i na planinama, a uz fenski efekat jakog, na udare i olujnog jugozapadnog vetra očekuje se intenzivno otapanje snežnog pokrivača i podizanje gornje granice snežnog pokrivača u više planine.

U petak će širom Srbije duvati veoma jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar.

Noć ka subotu biće topla kao usred maja

Posebno toplo biće u noći između petka i subote i u subotu ujutro i to zbog fenskog efekta vetra. Tempetatura se u Podrinju, u Kolubarskom okrugu i u Beogradu neće spuštati ispod 15-16°C, a veoma toplo biće i u drugim predelima Srbije, uz temperature iznad 10°C, koje se očekuju čak i na planinama poput Zlatibora, ali u Sjenici. Ove napomenute temperature odgovaraju noćnim tokom maja.

Uticaj ciklona, uz snažna južna strujanja nastaviće se i prvog dana vikenda, uz temperature u većini predela oko 20°C. Biće oblačno, ali i dalje vetrovito.

Magla, Zima
foto: Nenad Kostić

Znatno hladnije očekuje na severu Vojvodine, gde se već do podneva očekuje pad temperatura na 8 do 10°C, dok će u isto vreme širom ostalih predela Srbije i u Beogradu biti oko 20°C. Istovremeno, obilni sneg i temperature oko 0°C očekuju se u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Većem delu Slovenije i severozapadnim predelima Hrvatske, uključujući i Gorski Kotar, ciklon će u petak i u subotu doneti veoma obilni sneg i jak severozapadni vetar, uz vejavicu i mećavu. Očekuje se da padne od 20 do 40 centimetara snega, lokalno i više od pola metra.

Drugog dana vikenda drastično zahlađenje

U noći ka nedelji i u nedelju preko Srbije očekuje se prodor hladnog fronta iz Hrvatske, uz jak severozapadni vetar, drastično zahlađenje i kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima. Uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima Srbije. Padavine će na putu ka Srbiji slabiti u ne očekuju se značajnije padavine nad Srbijom, a doći će brzo i do njihovog prestanka.

Maksimalna temperatura biće u nedelju od 2°C na severu Srbije do 12°C na jugu, u Beogradu do 3°C.

Prema vremenskoj prognozi, početkom sledeće sedmice biće suvo. U ponedeljak i sunčanije, ali veoma hladno, ujutro uz vedro vreme i umerem mraz u većini predela. Jutarnja temperatura biće u nizijama i ispod -5°C, naročito na severu, a na višim planinama i ispod -10°C. Maksimalna temperatura tokom dana od 0 do 4°C.

Dakle, nakon prolećnog početka decembra, uz temperature kao usred proleća, drugog dana vikenda očekuje se drastično zahlađenje, ali bez obilnijih padavina i snega poput onog u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ipak, temperature će biti u padu i za 20 stepeni, što bi se veoma nepovoljno moglo odraziti po ljude, naročito na one sa hroničnim bolestima.

Bonus video: U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD! Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE

00:28

U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD! Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.