U OBNOVU ULOŽENO VIŠE OD 4 MILIONA DIN: Ko je zaslužan za rekonstrukciju Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi
Foto: Marina Lopičić

ŠTA JE OVO?!

U OBNOVU ULOŽENO VIŠE OD 4 MILIONA DIN: Ko je zaslužan za rekonstrukciju Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

U sklopu obnove i uređenja Petrovaradinske tvrđave, obnovljen je objekat Male stražare koja će biti u funkciji opservatorije

Objavljeno: 13:47h

Svake godine desetine hiljada stranih turista posete Novi Sad. Između ostalog veliki je broj posetilaca EXIT festivala koji su fascinirani jednim od najvažnijih simbola Novog Sada, Petrovaradinskom tvrđavom.

Petrovaradinska tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja, jedna od najvećih tvrđava na svetu i druga po veličini u celoj Evropi. Zbog njene ogromne vrednosti, kako kulturne tako i istorijske, od velikog je značaja očuvanje i rekonstrukcija svakog njenog dela.

U sklopu obnove i uređenja Petrovaradinske tvrđave, obnovljen je objekat Male stražare koja će biti u funkciji opservatorije.

Opservatorija je jedna je od tri ukupno sačuvane u okviru granica Petrovaradinske tvrđave. Nalazi se u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku.

Na obnovi Male stražare, sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi rađeni su prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Ovim je obuhvaćena sanaciju krova i fasada, uređenje enterijera, popravka trotoara i odvoda atmosferske vode.

Projekat je realizovan zahvalјujući „EXIT fondaciji“ koja je aplicirala i dobila sredstva u okviru akcije „Zajednici zajedno“ kompanije NIS. U cilјu povećanja iskorišćenosti kapaciteta Petrovaradinske tvrđave, ova kompanija je za obnovu Opservatorija obezbedila iznos od 4.200.000 dinara,

Značajnu podršku ovom projektu dao je i Grad Novi Sad.

Sve snažnija i intenzivnija obnova Petrovaradinske tvrđave i obnova Podgrađa, doprineće boljoj ponudi celokupnog kompleksa, a takođe i turističkoj ponudi Novog Sada. Grad Novi Sad uz pomoć Vlade Republike Srbije, u ove radove ulaže oko dva miliona evra.

Bonus video

02:34

Exit festivao od 8. do 11. jula

(Espreso/promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.