METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA KADA NAS OČEKUJE SNEG! OVO je najznačajnija promena, slušajte samo
Meteorolog Nedeljko Todorović, Foto: Nenad Kostić, Vladimir Šporčić, Kurir TV

hladno vreme

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA KADA NAS OČEKUJE SNEG! OVO je najznačajnija promena, slušajte samo

Meteorolog Nedeljko Todorović tvrdi da uskoro celu Srbiju očekuje hladniji period

Objavljeno:

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je pred nama hladniji period, kao i da je zahlađenje koje je najavljeno u narednim danima prvi korak ka zimi koja nam dolazi. Otkriva i gde možemo da očekujemo prvi sneg.

Nedeljko Todorović ističe da je najavljeno zahlađenje prvi korak ka zimi koja nam neminovno stiže. Dodaje i da bismo mogli da vidimo prvi sneg, pre svega u brdsko-planinskim predelima.

„Na području Vojvodine, Beograda, Donjeg Podrinja, Pomoravlja, većeg dela Šumadije vrlo je mala verovatnoća da bude snega. Ali zato bi moglo biti snega u brdsko-planinskim predelima, pre svega padao bi na visinama iznad 500 metara. Tu bi se formirao snežni pokrivač. Na visinama od 500 do 1.000 metara možda bi ga bilo nekoliko centimetara, a na visinama iznad 1.000 metara bilo bi ga negde između 15 i 20 centimetara”, objasnio je Todorović.

Poručuje i da postoji mogućnost da se zabele i neka mesta u nižim brdsko-planinskim predelima kao što su: Užice, Kuršumlija, Prijepolje, Vranje i Dimitrovgrad.

Dodaje i da će sutra ujutru i dalje biti padavina, negde kiše, a ponegde i snega.

"Zima je pred nama, tj. prvi korak, vežba za predstojeću zimu", naglašava Todorović.

Sneg
foto: RINA

Gde može biti snega u Beogradu

Pred nama je, kako kaže, veoma promenljivo vreme sa čestim naoblačenjima, blagim skokom temperature na nekih 10 do 12 stepeni Celzijusa, pa onda zahlađenjem na maksimalne temperature koje su oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Napominje da je krajem novembra prosečna maksimalna temperatura oko 8 ili 9 stepeni, a kako odmiče decembar pred Novu godinu maksimalna temperatura je oko 4 ili 5 stepeni Celzijusa.

„Tako da neminovno dolazimo u hladniji period i česta naoblačenja s kišom i snegom, s tim da posle kiše obično počne sneg. Zavisi od lokalnih okolnosti kada će nižim predelima, mislim pre svega na Beograd, biti snega”, dodaje Todorović.

Kada je reč o Beogradu, kaže da ne bi trebalo da narednih dana bude snega, bar ne u centralnim delovima grada.

„Ali pošto Beograd ima periferiju koja je brdska uslovno rečeno, mogli bi u subotu ujutro, tj. tokom noći između petka i subote, da građani primete sneg u višim delovima kao što su Avala, Kumodraž, Zvezdara ili možda čak i deo Petlovog brda prema Lazarevcu. To više kao pojava, da se malo zabele krovovi, ne bi se zadržavao sneg, za razliku od onih naselja u brdsko-planinskom delu zemlje iako imaju nadmorsku visinu ispod 500 metara kao što su Požega, Užice, Prijepolje – tamo bi mogli da se parkovi i krovovi zabele”, objasnio je Todorović.

Sutra će biti veoma jakog vetra

Ipak, dodaje, najznačajnija promena vremena dolazi nam u vidu vetra.

„Sa padom temperature danas, sredinom dana, već na severozapadu, u Vojvodini, po podne praktično u svim krajevima počinje priliv hladnog vazduha i pojačanje severozapadnog vetra, koji će u toku noći jačati, tako da će već danas po podne i u toku večeri biti umeren i jak vetar, a sutra ujutro i pre podne biće veoma jakog vetra, posebno u Vojvodini, na području Beograda i u istočnoj Srbiji, gde bi maksimalne brzine vetra bile negde između 60 i 80 kilometara na čas”, navodi Todorović.

U subotu po podne i u nedelju vetar će početi da slabi, ali subota će biti hladna i vetrovita, dodaje meteorolog.

Bonus video:

00:58

Sneg obeleo planinu Goliju

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.