DO SUTRA ĆE NAPADATI 20 CENTIMETARA SNEGA: Hladni front juri prema Srbiji, spremite se za PADAVINE
Sneg, Foto: RINA

KIŠA I SNEG

DO SUTRA ĆE NAPADATI 20 CENTIMETARA SNEGA: Hladni front juri prema Srbiji, spremite se za PADAVINE

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 8°C na severozapadu do 12°C na jugoistoku Srbije

Objavljeno:

Ovog jutra i prepodneva umerena kiša, povremeno jakog intenziteta sa pljuskovima pada širom severne i istočne Srbije, u Beogradu i u Mačvi. U ostalim predelima je uglavnom suvo ili ponegde sa slabom kišom. Jače pogoršanje vremena tek sledi u nastavku dana.

Najobilije padavine u toku prepodneva i sredinom dana, odnosno u narednim satima očekuju se u Vojvodini, u Beogradu, na istoku Srbije, u Podrinju, Mačvi i u Kolubarskom okrugu, potom i u Šumadiji. U ovim predelima kiša će biti praćena pljuskovima, a lokalno može biti i pljuskova sa grmljavinom, naročito pri prodoru hladnog fronta u toku poslepodneva.

Pre prodora hladnog fronta duvaće umeren do pojačan jugozapadni vetar, na planinama i jak, dok će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar.

Pre podne biće najtopliji deo dana. Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 8°C na severozapadu do 12°C na jugoistoku Srbije. Beograd i Zaltibor mere 9°C, Sjenica 10°C, a Požega 6°C. Najhladnije je na Kopaoniku sa 3°C, a najtoplije u Kuršumliji sa 12°C.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Sledi pad temperature vazduha

Maksimalna temperatura dostići će vrednosti do oko podneva i kretaće se od 10°C u severnim do 18°C u južnim predelima Srbije, u Beogradu do 12°C.

U toku večeri temperatura će se kretati od 3 do 9°C, u Beogradu oko 5°C, a na planinama od -5 do 0°C.

Prema vremenskoj prognozi, posle podne prvo u Vojvodini, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, pri čemu će vetar biti u skretanju na veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima višim od 70 km/h. Očekuje se osetniji pad temperature i u svim predelima kiša i pljuskova, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom.

Posle podne kiša će na višim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine preći u sneg, da bi se tokom večeri snežna granica spustila na 1000 metara, a tokom noći i na 600-700 metara.

U toku poslepodneva i večeri talas obilnijih padavina sa severa premestiće se u južnije predele.

Danas se u većem delu Srbije očekuje da padne od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, loaklno i do 30 litara, da bi tokom večeri i noći na planinama palo od 5 do 10 cm snega, do subote ujutro na višim planinama južne i jugoistočne Srbije i do 20 cm.

U subotu će na severu i severozapadu Srbije biti suvo, a padavine će tokom dana prestati i u većini ostalih predela, uz povremeno slabe padavine u južnim i centralnim predelima.

1 / 4 Foto: RINA

Za vikend više padavina na istoku Srbije

U delovima Srbije sa padavinama biće kiše, u brdsko-planinskim predelima snega, a snežna granica nalaziće se na oko 600 metara nadmorske visine, lokalno i niže, pa se susnežica i sneg ponegde očekuju i u nižim predelima. Ipak, bitnije povećanje snežog pokrivača u subotu se ne očekuje zbog prestanka padavina.

Izuzetak je istok Srbije, gde će u subotu tokom celog dana biti obilnije kiše, u brdsko-plansinkim predelima obilnijeg snega, uz 10 do 20 cm formiranje snežnog pokrivača.

Srbija će u subotu biti u zadnjem delu ciklona i iza hladnog fronta, uz prodor još hladnije vazdušne mase u sklopu severnog strujanja.

Inače, u subotu će duvati veoma jak severozapadni vetar, na istoku Srbije i na planinama sa olujnim udarima, pa se u ovim predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava.

Minimalna temperatura u subotu biće od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C, maksimalna dnevna od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

Na višim planinama temperatura od -5 do 0°C.

Drugi dan vikenda doneće stabilizaciju vremena, ponedeljak i porast temperature, a novo pogoršanje vremena uz padavine stiže već od utorka.

Bonus video:

00:58

Sneg obeleo planinu Goliju

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.