SEĆATE LI SE MARIJE KOJA JE OSTALA NEPOKRETNA NA LETOVANJU U TUNISU? Tri godine kasnije - ovo je njena priča! (VIDEO)
Foto: printscreen/youtube/SD cafe

budimo humani!

SEĆATE LI SE MARIJE KOJA JE OSTALA NEPOKRETNA NA LETOVANJU U TUNISU? Tri godine kasnije - ovo je njena priča! (VIDEO)

Marija Milošević (33), profesorka engleskog jezika iz Smedereva 2014. godine teško je povređena u saobraćajnoj nesreći na letovanju u Tunisu, nakon koje je ostala nepokretna
Objavljeno: 12:06h

Život je izabrao Mariju, i ona nije imala kuda. Dane broji od kad je ponovo izgovorila prvu reč, prvi put sama udahnula vazduh.

- Mesecima sam bila na mehaničkoj ventilaciji jer pluća nisu radila. Rekli su mi, nećeš moći samostalno da dišeš. Hteli su da me otpuste sa respiratorom - priča Marija svoju šestomesečnu agoniju u šok sobi VMA.

Ne štedi reči zahvalnosti za dr Đorđevića, načelnika anesteziologije, koji je, kako naglašava, naterao da prodiše.

- Lekari su mene bukvalno navežbali da dišem sama. Prvo pet minuta, pa deset. Kada sam mogla da dišem sat i po, rekli su, moći ćeš i ceo dan. Bio je to pakao. Na aparatu čujem sebe kako dišem, kada me skinu, nastaje panika, jer ne znam da li dišem ili ne - priseća se najtežih trenutaka oporavka.

Marija i njen suprug Ivan žive u kući koju su izgradili potpuno u skladu sa njenim potrebama. Ima plafonsku dizalicu koja olakšava brigu o njoj, a koju je konstruisao njihov prijatelj. Ima i obučenu negovateljicu. Morali su da kupe kolica u kojima može da se uspravi, jer je to bitno zbog problema sa cirkulacijom i krvnim pritiskom.

Tri godine, kaže, nije uživo videla svoj rodni grad, a sanja, svake noći, da opet putuje. Ne izlazi, jer nema vozila u koje mogu da se smeste kolica.

Sve ovo nije omelo hrabru ženu u nameri da živi. To joj, kaže, niko ne može oduzeti. Svakodnevno je ojačava ljubav porodice, prijatelja. I ne samo to. Marija radi i zarađuje.

- Radim prevode, i za to koristim jedan američki softver koji raspoznaje komande glasa. Ne plaćaju se ti prevodi mnogo, ali se ja mnogo bolje osećam jer sam korisna i doprinosim. Sve što zaradim, ide za moje lečenje - kaže ova hrabra devojka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.