USPEŠNO ZAVRŠENO TAKMIČENJE KOMPOZITORA "ANDRIJA ČIKIĆ": Pobednici su Marko Živković i Mia Janković
Andrija Čikić, Foto: RTS / SCREENSHOT

PRVO TAKMIČENJE

USPEŠNO ZAVRŠENO TAKMIČENJE KOMPOZITORA "ANDRIJA ČIKIĆ": Pobednici su Marko Živković i Mia Janković

Članica žirija, kompozitorka Ana Krstajić kaže da su među prijavama imali različite žanrove

Objavljeno:

Uspešno, sa mnogo emocija i sa utiskom ogromnog društvenog značaja, takmičenje koje nosi ime Andrije Čikića je završeno sinoć. Pobedili su Marko Živković u mlađoj i Mia Janković u starijoj konkursnoj grupi.

Pre finala održane su eliminacione etape u kojima je čak 40 prijavljenih autora predstavilo svoje radove.

Članica žirija, kompozitorka Ana Krstajić kaže da su među prijavama imali različite žanrove.

"Imali smo dosta valcera, imali smo nekoliko tema s varijacijama, imali smo vrlo složene muzičke forme. Najviše je inspirisano klasičnim muzičkim formama. Međutim, imali smo jednu džez kompoziciju, imali smo nekoliko možda koje više pašu za neku primenjenu muziku. Tako da je zaista bilo svega i vrlo kvalitetnih stvari", ističe Krstajićeva.

Sve kompozicije, kao i program koji su činili izložba fotografija i emitovanje kratkog dokumentarnog filma, posvećene su Andriji Čikiću, mladom kompozitoru i pijanisti tragično nastradalom u maju ove godine u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Andrija Čikić bio je višestruko talentovan, uspešno se takmičio u komponovanju i sviranju klavira i planirao da se u budućnosti posveti upravo muzičkoj umetnosti i svim njenim izazovima i zahtevima.

Takmičenje koje organizuje Kolarčeva zadužbina nosi ime po Andriji Čikiću sa namerom da mladim autorima i pijanistima bude inspiracija za kreativno izražavanje. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, memorijalno takmičenje je osnovano sa ciljem da ime Andrije Čikića postane sastavni deo naše kulture.

Bonus video:

00:41

Radovi na adaptaciji dela škole Vladislav Ribnikar

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.