OVO JE VEST DANA! Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u "Ribnikaru"
Vračar, Foto: Stefan Stojanović, Nemanja Nikolić

TAKO I TREBA

OVO JE VEST DANA! Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u "Ribnikaru"

Andrija Čikić, rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu

Objavljeno: 14:03h

Ministarka kulture Maja Gojković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandar Peković i predsednik Upravnog odbora ove ustanove Rade Vojnović postigli su danas saglasnost oko realizacije ideje da nagrada za mlade pijaniste odnosno mlade kompozitore ponese ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Na sastanku je dogovoreno da Zadužbina u saradnji s Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor ove ustanove.

O daljim koracima sprovođenja konkursa koji će uslediti, javnost će obavestiti upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Andrija Čikić, rođen je 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku pokazivao je od najranijeg detinjstva, a klavir svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečkoj pesmi Evrovizije održanoj u novembru 2020. godine.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Uspesi dečaka virtuoza, za većinu ljudi bili su nepoznanica, ali su nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na internetu postali viralni Andrijini snimci klavirskih izvođenja nastali u vreme njegovog učešća u mađarskom televizijskom šou programu "Virtuozi" gde je na audiciji izabran među trideset najboljih predstavnika naše zemlje.

Video je došao i do Smederevca Alekse Ilića, koji je bio toliko dirnut, da je na platformi "Kreni-promeni" pokrenuo peticiju da nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista dobije ime po Andriji Čikiću, a njegova inicijativa dobila je veliki odjek i prikupila više od 49.500 potpisa.

Bonus video:

00:14

Hapšenje oca dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.