HTELI DA GRADE ZGRADU, PA OTKRILI BLAGO! Etnolog o priči SVETOG DIMITRIJA i njegovom značaju za SRBIJU
Bazilika Svetog Dimitrija, Foto: Kurir TV

MITROVDAN

HTELI DA GRADE ZGRADU, PA OTKRILI BLAGO! Etnolog o priči SVETOG DIMITRIJA i njegovom značaju za SRBIJU

Bazilika Svetog Dimitrije pronađena je 70-tih godina, prilikom izgradnje stambenog objekta u samom centru Sremske Mitrovice

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava, krsno je ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. On je stajaći praznik, što znači da je uvek 8. novembra po gregorijanskom kalendaru, odnosno 26. oktobra po julijanskom.

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva. Sveti Dimitrije poštovan je kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnika među svetiteljima. Svi pravoslavni hrišćani i vernici slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceliteljske moći.

Sremska Mitrovica je posvećena ovom hrišćanskom svecu. Sad vas vodimo u baziliku svetog Dimitrija iz petog veka nove ere, koja se nalazi upravo u ovom gradu.

1 / 3 Foto: Kurir TV

- Kada govorimo o periodu kasne antike, ne možemo, a da ne spomenemo rano hrišćanstvo i prve hrišćane koji su ovde postojali, stradali, a kasnije proglašeni za mučenike i za prve hrišćanske svetce. Jedan od takvih je svakako Sveti Dimitrije, koji je ostavio svoj trag, ne samo u hrišćanstvu, već i na prostoru današnjeg dana - za Kurir je rekla Dušanka Stanković, etnolog.

Ova bazilika Svetog Dimitrije pronađena je 70-tih godina, prilikom izgradnje stambenog objekta u samom centru Sremske Mitrovice.

- Ona je podignuta 425. godine i veoma kratko je trajala. U prvom pohodu Huna 480. godine je stradala. Ovde su prezentovani ostaci tih svešteničkih sedišta i oltara. Sveti Dimitrije je jedan od najznačajnijih hrišćanskih svetaca koji je vezan za grad, a po nekim legendama pogubljen je u jednom od najvećih stradanja hrišćana 304. godine, a pre svoje smrti je najavio da će se vratiti u ovaj grad.

Bonus video:

01:10

HTELI DA GRADE ZGRADU, A NAŠLI BAZILIKU SVETOG DIMITRIJA! Etnolog o priči velikomučenika: Ovako je stradao, pre smrti najavio OVO!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.