DA LI SE NA MITROVDAN POSTI? Pravilo na današnji praznik je JASNO, ovo svaki pravi vernik mora da zna!
Mitrovdan, Foto: SPC.RS

važno!

DA LI SE NA MITROVDAN POSTI? Pravilo na današnji praznik je JASNO, ovo svaki pravi vernik mora da zna!

Mitrovdan je praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu

Objavljeno:

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom i jednu od najvećih slava u Srbiji.

Poznato je da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka, da bi se opet sastali na Đurđevdan.

Zato se u narodu kaže: “Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak”.

Sveti Dimitrije
Sveti Dimitrijefoto: Grekomania.ru

Mitrovdan je praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu. Zbog toga je bačen u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Tajno je sahranjen, a prema predanju, njegov grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zbog toga prozvan Mirotočivi.

Navodno se po vremenu na Mitrovdan može zaključiti i kakva je zima. Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Današnji praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, a s obzirom na to da pada u sredu, danas se posti i pripremaju se posne đakonije.

Bonus video:

02:28

SMISAO SLAVLJENJA PRVOG MAJA: Nekada je to bio praznik radničke klase, a danas nema te klase, stigli su ROBOTI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.