"KOD NAS SE TO RADI VIŠE PUTA DNEVNO" Srbi rekli strancu kako treba da se ponaša na Badnje veče, pa napravili haos
Badnje veče, Foto: Stefan Stojanović

praznici

"KOD NAS SE TO RADI VIŠE PUTA DNEVNO" Srbi rekli strancu kako treba da se ponaša na Badnje veče, pa napravili haos

Stranac na Redditu postavio pitanje kako da se ponaša i šta da jede za vreme Badnje večeta I Božića, Srbi mu sve objasnili na urnebesan način!

Objavljeno: 09:24h

Kako nam se bliži hladno vreme, bliži nam se i Nova godina, ali i Božićni praznici. Božić je kod nas veliki praznik, slavi se širom cele Srbije i to uglavnom u krugu porodice, međutim nije neobično i da nekoga pozovete da sa vašom porodicom obeleži ovaj praznik.

Tako je jednog korisnika Redita pozvala jedna srpska porodica da im se pridruži u toku ovih praznika na Badnje veče, a on je brže bolje odmah otišao na ovu mrežu i pitao:

-Pozvan sam u Srbiju, treba da dođem na Badnje veče. Šta bi trebalo da znam?Molim vas podelite sa mnom sve što znate.

Recimo poput tradicionalne hrane i pića? Da li imate nešto čudno? Šta sa alkoholom?Koje teme treba da izbegavam? Takođe, naučite me nekoj osnovnoj reči- glasilo je njegovo pitanje.

"Izbegavaj temu Kosova i sukoba Rusije i Ukrajine"

Nije dugo prošlo, ali ljudi su odmah počeli da mu odgovaraju, pošto je pitao na engleskom jeziku, na tom jeziku su nastavili i da mu se nižu odgovori.

-Ili je za Badnje veče ili Božić, postoji razlika. Na Badnje veče obično služimo vegeterijasnku hranu, malo ribe, suvo voće, jer pada u vreme posta.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Pretpostavljam da nema potrebe da se donosi ništa, obično nemamo goste za to. Uglavnom ispod stola stavljamo malo slame koja simbolizuje štalu u kojoj je Isus rođen.

Na Badnji dan je gozba sa mesom, pećenjem, supom, sarmom. Pozdravljate porodicu sa "Hristos se rodi", a domaćin vam odgovara "Vaistinu se rodi".

Pravimo i poseban kukuruzni hleb koji ima razne artikle u sebi. U mom selu stavljamo pasulj, dren i novčić. Svaka stvar simbolizuje bogatstvo, zdravlje itd, a porodica pokušava da pronađe novčić u hlebu.

Pretpostavljam da je konzumiranje alkohola u redu, ali Božić je, a ne žurka, pa se nemojte opijati, to bi moglo da se smatra nepristojnim. Teme, samo nemojte pričati o prošlim ratovima, graničnim sporovima sa Kosovom, Rusijom protiv Ukrajine i biće vam dobro- napisao je jedan korisnik.

Daj deci pare, ne dolazi praznih ruku!

Mnogi pak preporučuju da ne bi trebalo otići praznih ruku, kao i da bi bilo dobro da se donese neka flaša alkohola, nešto slatko i cveće.

-Nemoj da ideš praznih ruku, ne valja tako, ponesi flašu nekog pića i ako ima dece tamo, obavezno im daj po 10 ili 20 evra- napisao je komentator.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Dok su ga drugi upozoravali da je naš Božić sedmog januara, da se ne bi slučajno pojavio 25-tog decembra.

Divno je kako su mu u komentarima veoma lepo i sažeto objasnili kako treba da dođe i šta treba da ispoštuje kada je reč o našem svetom prazniku, ali još neki su odlučili da mu izdetaljišu do maksimuma da se ne bi zbunio.

Međutim, nekima je čudno to što je pozvan na Božić, obzirom da se to uglavnom praznuje sa porodicom.

"To je prazknik koji se proslavlja sa porodicom, čudno je što su te pozvali"

-Veoma je čudno i nije uobičajeno da budete pozvani na Badnje veče, tradicija je da se u to vreme bide kući sa porodicom i bez gostiju, ili da zajedno odete u crkvenu portu da čekate Božić. Večera za Badnje veče je, kako neko reče, u okviru posta- napisala je jedna devojka u komentarima ispod.

Ono što je uobičajeno jeste čestitanje ovog velikog praznika porodici i prijateljima preko telefona, pa mnogi šalju i one fotografije za srećno Badnje veče i srećan Božić.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Ali su mu u komentarima i obrazložili da je Srbima jako bitno ko im na Božić prvi uđe u kuću, taj je po pravilu i "položajnik"

-Prvi gost koji ujutro stigne u kuću ima poseban status, on je "položajnik", u prevodu on je donosilac radosne vesti o Hristovom rođenju i ništa više, a od domaćina za uzvrat prima poklone-napisala je nepoznata devojka u komentarima.

"Čuvaj se promaje, to je najveći srpski neprijatelj"

Naravno, napisala je i da svi ostali gosti dolaze u vreme ručka i jedu sa porodicom, kao i da to zaista nije večera, već ručak. Navodeći da se ne jede se na brzinu i da je u središtu pečeno prase umesto ćuretine.

božić
foto: Iuliia Zavalishina / Alamy / Alamy / Profimedia

Među rečima koje su mu preporučili da nauči nalazi se ona glavna: "Živeli". Naglašavajući da će tu reč izgovoriti više puta u toku dana, jer se kod Srba nazdravlja više puta dnevno.

Naravno, uz ovako ozbiljno pitanje idu i šale na račun naših strahova, pa su tako u daljim komentarima pisali i kako treba da se plaši "promaje", kao i da je to najveći srpski neprijatelj.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.