PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA IZABRALI IME ZA ĆERKICU: Tako su se zvale i DVE VELIKE ŽENE važne za NAŠU ISTORIJU
Princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđević, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

kraljevska porodica

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA IZABRALI IME ZA ĆERKICU: Tako su se zvale i DVE VELIKE ŽENE važne za NAŠU ISTORIJU

Princ Filip Karađorđević i Danica Karađorđević pohvalili su se novom prinovom

Objavljeno:

Princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđević dobili su ćerku kojoj su dali ime Marija. Ovo ime je veoma važno za njihovu porodicu, tako se zove prinčeva majka, a isto ime nosila je i jugoslovenska kraljica, koja je imala veliki uticaj na venčanje poznatog para.

Danica Karađorđević i Filip Karađorđević venčali su se sedmog oktobra 2017. godine, u Sabornoj crkvi u Beogradu pre oko 700 zvanica iz zemlje i inostranstva. Njihovo venčanje bilo je prvo "kraljevsko" venčanje u Srbiji posle skoro 100 godina, bilo je i svojevrsni omaž venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević, koje je upriličeno šestog juna 1922. godine na Oplencu.

Venčanju je prisustvovala Filipova majka, princeza Marija Glorija vojvotkinja od Orleana i Bragance, prva supruga prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića koji je u tom braku dobio i sina Petra i Aleksandra III Karađorđevića. Prestolonaslednik je u braku sa princezom Katarinom Karađorđević.

Princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđević
Princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđevićfoto: Dragana Udovičić

Marija Karađorđević (1900- 1961) bila je supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II.

Kraljica Marija bila je ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske krlajice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske, koja je bila unuka kraljice Viktorije i bliska rođaka engleskog kralja Edvarda VII.

Bila je izuzetno obrazovana. Tokom Prvog svetskog rata radila je sa majkom u bolnici, negujući ranjenike. Imajući u vidu to da se zvala isto kao svoja majka, pamti se i njen nadimak Minjon.

Marija je imala trojicu sinova, kralja Petra II Karađorđevića i prinčeve Tomislava i Andreja Karađorđevića. Bila je veoma omiljena u našem narodu, pamti se i po svom humanitarnom radu.

Posle Drugog svetskog rata skromno je živela u Engleskoj, na imanju u Kentu. Kraljica Marija umrla je 1961. u Londonu, sahranjena je na Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru. Posmrtni preneti su u našu zemlju 29. aprila 2013. godine, mesec dana kasnije sahranjeni su na državnoj sahrani na Oplencu. Marija je odlukom Višeg suda u Beogradu rehabilitovana 14. aprila 2014. godine.

Danica i Filip Karađorđević dobili su 2018. sina Stefana što je bilo e veoma medijski ispraćeno. Kada se rodio princ, oglasilo se 49 zvona Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i zvona u manastiru Žiča u blizini Kraljeva i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Stefan je prvo muško dete deteta Kraljevske porodice u Srbiji nakon 90 godina od rođenja princa Tomislava, brata nekadašnjeg kralja Petra Drugog. Ceremonija njegovog kretanja obavljena je u decembru 2018. u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Princ je na krštenju bio u odelu koje je nosio kralj Petar Drugi na dan svog krštenja 1923. godine u Beogradu kada ga krstio britanski kralj Džordž Peti. Ceremoniju krštenja obavio je patrijarh srpski g. Irinej koji je i venčao bračni par Karađorđević.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/ Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.