DUBOKA RUPA SE POJAVILA USRED LIVADE U KOSJERIĆU! Meštani se zabrinuli, a onda je razrešena MISTERIJA PONORA! FOTO
Rupa u Kosjeriću, Foto: RINA

šok

DUBOKA RUPA SE POJAVILA USRED LIVADE U KOSJERIĆU! Meštani se zabrinuli, a onda je razrešena MISTERIJA PONORA! FOTO

Razrešena misterija duboke rupe koja se niotkuda pojavila nasred livade u blizini Kosjerića

Objavljeno:

Da priroda može da iznenadi kad se najmanje nadate još jednom se pokazalo, a ovaj put u selu Rosići kod Kosjerića kad se sasvim slučajno pred ljubiteljima prirode koji su se zatekli na licu mesta, u zemlji nasred livade pojavila - ogromna, crna rupa. Meštani su u prvi mah bili veoma uplašeni, jer se lako moglo desiti da u ovaj bezdan neko i upadne.

- Obrušio se deo zemlje zbog velike količine vode, a onda se pojavio krater dubok nekoliko metara. To je okno nekadašnjeg rudnika magnezijuma. Pored greda koje se ubezbedjivale samo okno i podupirale zemlju u samoj rupi se pojavila velika količina vode što je za nas bio neverovatan prizor, kazao je za RINU Milan Božović iz Kosjerića.

Rupa na livadi
Rupa na livadifoto: RINA

On dodaje, da ova prirodna pojava i velika rupa prepuna vode nije sasvim slučajna, jer se to dogodilo ispod planine Divčibare, koja je bogata izvorima čiste vode za piće.

- Tu se nalazio rudnik magnezita koji je zavtoren posle rata, usled ogromnih voda koje su punile rudarska okna, rudari su pobegli da bi sačuvali glave, od tada je taj rudnik napušten. Čak i danas se vidi ulaz u okno na Divčibarama. Može se smatrati da je upravo rudnik ovog minerala bio jezgro nastanka Divčibara kao naselja.- ističe Božović.

1 / 3 Foto: RINA

On poziva sve one koji mogu da urade istraživanja i ispitivanja vezana za ova rudarska okna, jer smatra je taj kraj jako bogat srpskom istorijom i bogatstvom za koje bi ljudi trebalo da znaju.

Bonus video:

00:23

Duboka crna rupa puna vode pojavila se usred livade

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.