JAKO NEVREME STIŽE U SRBIJU, HLADNI FRONT ĆE POGODITI OVE 3 OBLASTI: Evo šta nam donosi početak NOVEMBRA
Superćelijska oluja, Foto: Zorana Jevtić

vremenska nepogoda

JAKO NEVREME STIŽE U SRBIJU, HLADNI FRONT ĆE POGODITI OVE 3 OBLASTI: Evo šta nam donosi početak NOVEMBRA

Snažan ciklon trenutno se formira iznad Italije, a koji će doneti ekstremne vremenske uslove koji će zahvatiti Istru, Sloveniju, delove Hrvatske, BiH, Crnu Goru, Mađarsku, Austriju, ali i Srbiju

Objavljeno:

U Srbiji za vikend i u ponedeljak i utorak pretežno sunčano i dalje veoma toplo za ovo doba godine, samo u subotu ponegde sa slabom kišom.

Snažan ciklon trenutno se formira iznad Italije, a koji će doneti ekstremne vremenske uslove koji će zahvatiti Istru, Sloveniju, delove Hrvatske, BiH, Crnu Goru, Mađarsku, Austriju, ali i Srbiju.

"Danas su se prve grmljavine oglasile na području Bačkog Dobrog Polja i Siriga, najavljujući promene u vremenskim prilikama. Plitka jesenja konvekcija, sa vrhovima oblaka na visini od oko 6 km, trenutno oblikuje vremensku sliku u regionu Slavonije i zapadne Vojvodine", javlja Hailz Srbija.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Ovi oblaci donose prolaznu kišu i povremene, slabije pljuskove. Ipak, količina padavina i dalje ostaje zanemarljiva, te u većini mesta nije palo ni 1 l/m² iz ovih oblaka.

Prema prethodnim merenjima, najviše kiše palo je juče na jugu Srbije, gde su se mere kretale između 10-15 l/m².

Očekuje se da će temperature i danas na delu teritorije Srbije premašiti 25 stepeni.

Petak donosi prolazak hladnog fronta i blago zahlađenje u popodnevnim časovima, posebno u Vojvodini, okolini Beograda i delu centralne Srbije.

U Hrvatskoj moguće superćelijske oluje

Ipak, na jugu Dalmacije, u Hercegovini i na crnogorskom primorju i pored toga što se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske nepogode, one neće biti tako izražene kao u oblasti severnog Jadrana.

Vetrovito vreme donosi i jak i olujni jugozapadni vetar, a na Jadranu će olujno jugo sa udarima od 120 km/h podizati višemetarske talase i plaviti priobalna područja Dalmacije, Istre i slovenačkog primorja.

Superćelijska oluja
foto: Zorana Jevtić

Preporučuje se ogroman oprez zbog veoma opasnih vremenskih prilika koje mogu izazvati materijalnu štetu i potencijalno ugroziti ljudske živote.

Srećom, ciklon će se brzo premestiti na severoistok, obećavajući stabilizaciju vremena u vikendu. Građani se pozivaju na redovno praćenje lokalnih vlasti i meteoroloških službi kako bi ostali informisani o situaciji.

Toplo vreme za kraj oktobra i dalje se nastavlja u Srbiji

U Srbiji za vikend i u ponedeljak i utorak pretežno sunčano i dalje veoma toplo za ovo doba godine, samo u subotu ponegde sa slabom kišom. Maksimalna temperatura od 22 do 26°C. Početak novembra doneće pogoršanje vremena i pad temperature.

U Beogradu za vikend i u ponedeljak i utorak pretežno sunčano i dalje veoma toplo za ovo doba godine, samo u subotu uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura do 25°C.

Početak novembra doneće pogoršanje vremena i pad temperature.

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

(Espreso/24 sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.