ŠOK REZULTATI ANALIZE: Samo 1 od 7 RAKIJA u Srbiji je ISPRAVNA, a evo kakva je SITUACIJA sa VINOM!
Rakija, Foto: Profimedia

LOŠI REZULTATI

ŠOK REZULTATI ANALIZE: Samo 1 od 7 RAKIJA u Srbiji je ISPRAVNA, a evo kakva je SITUACIJA sa VINOM!

Analiza rakije i vina u Srbiji je dala loše rezultate

Objavljeno:

Posle nedavne analize meda u kojoj je utvrđeno da su 22 od 25 uzoraka neispravni, usledilo je ispitivanje vina i rakije, sa sličnim rezultatima.

Samo jedna od sedam rakija bila je ispravna, odnosno nije imala dodatke etanola i šećera, dok je kod vina samo jedno od 14 bilo po standardima. Njima su dodavani voda i šećer. U pitanju su vina pretežno iz inostranstva, odnosno uvoza.

Obe analize zatražilo je klaster "Pokret potrošača za kvalitet hrane". U pitanju je nova izotopska metoda koja predstavlja set od više načina kojima se mogu utvrditi nedozvoljene prakse prilikom proizvodnje meda, vina, rakija.

Metoda je razvijana 2008, 2009. godine, a iza nje stoji Ivan Smajlović, diplomirani tehnolog iz Pančeva, vlasnik laboratorije Ana lab. Problem falsifikovane hrane i pića je globalan i veliki. U Evropskoj uniji je na policima prodavnica pronađeno 27.000 tona lažne hrane, piše N1.

Rakija / ilustracija
Rakija / ilustracijafoto: RINA

Podaci pokazuju da su prevare sa hranom u državama članicama EU porasle za 85 odsto između 2016. i 2019. godine, a posle pandemije i početka rata u Ukrajini još je više povećan broj slučajeva. Procene gubitka u novu se kreću od osam do 12 miljardi evra.

Što je još važnije, osim novca ovakvi proizvodi negativno utiču na zdravlje ljudi.

Bonus video:

01:36

RAKIJA CANETA MINIĆA POSLATA KAO PRIMER ZA UNESKOVU LISTU NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA: Ovo je nazaslužnije za najbolju rakiju

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.