DA LI ZNATE KOJE JE NAJSTARIJE SRPSKO PIĆE? Ako ste prvo pomislili na ŠLJIVOVICU, NIJE, mnogi neće POVEROVATI
Rakija/Ilustracija, Foto: RINA

ZANIMLJIVO

DA LI ZNATE KOJE JE NAJSTARIJE SRPSKO PIĆE? Ako ste prvo pomislili na ŠLJIVOVICU, NIJE, mnogi neće POVEROVATI

Šljivovica je, kaže, za naš narod mnogo više od pića

Objavljeno:

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Ninoslav Nikićević govorio je nedavno o tome koliko je velika vest što je šljivovica i stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, ali je otkrio i koje piće je starije.

Šljivovica je, kaže, za naš narod mnogo više od pića.

Navodi da se, uz jabukovaču, kruškovaču pila i pre Kosovskog boja.

Rakija
foto: Profimedia

- Najstarija je medovača, medovina, arak, ali šljivovica je na ovim prostorima utkana u gene – rađanje deteta – šljivovica, kad neko nažalost premine – šljivovica, kad se išlo u rat – šljivovica, slavljenje pobede – šljivovica - naveo je.

Inače, profesor je magistrirao i doktorirao na šljivi požegači. Požegača je, preneo je, doneta iz Turkmenije u šestom veku, a crna ranka je naša sorta.

Preko hiljadu i kusur godina vezani smo za tu šljivovicu, kroz čitavu našu istoriju se provlači šljivovica odnosno šljivova prepečenica, kaže i dodaje: „Sada nam predstoji daleko teži put – da zaštitimo tehnologiju“.

Bonus video: ŽESTOKA RASPRAVA U STUDIJU UŽIVO: DROGA ZA SILOVANJE koja je sipana devojkama u piće je ŠUPLJA priča?! EVO ŠTA SE NE SLAŽE

04:17

ŽESTOKA RASPRAVA U STUDIJU UŽIVO: DROGA ZA SILOVANJE koja je sipana devojkama u piće je ŠUPLJA priča?! EVO ŠTA SE NE SLAŽE

(Espreso/LepoteSrbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.