SPREMITE SE ZA PRAVI LETNJI DAN: Za sutra najavljene temperature preko 30, tropska noć, a to čak NIJE SVE!
Vrućine, Foto: Zorana Jevtić

vreme u srbiji

SPREMITE SE ZA PRAVI LETNJI DAN: Za sutra najavljene temperature preko 30, tropska noć, a to čak NIJE SVE!

U narednom periodu biće i više nego toplo za ovo doba godine

Objavljeno:

Nakon jakog zahlađenja, Srbiju je danas zahvatila osetno toplija vazdušna masa, a još toplije biće narednih dana.

Maksimalna temperatura dostigla je danas u Loznici 27°C, u Beogradu 23°C, a nešto svežije sa 18-19°C bilo je na jugu i zapadu Srbije i u Negotinskoj Krajini. Zlatibor je merio 19°C, Sjenica 17°C, Kopaonik 13°C.

Danas je došlo do pojačanja vetra, pa je u košavskom području duvao jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima, a veoma jak vetar duvao je i na planinama.

U naredna 24 sata sve više će jačati veoma snažan ciklon sa Atlantika, koji se svojim centrom nalazi nad AtLantikom, u blizini obale Francuske i koji će se prema vikendu premestiti svojim centrom iznad juga Engleske. Očekuje se neverovatan nizak vazdušni pritisak u centru i to od svega 967 mb. Ovaj ciklon već donosi orkanske oluje od Španije i Fransuske do Engleske, Irske i cele Britanije.

Ciklon će toliko biti snažan i dubok, da će obodnim delom zahvatiti i Srbiju.

Vazudšni pritisak u Srbiji već je u osetnijem padu i znatno je ispod normale.

Srbija će sve vreme nalaziti u prednjem delu ciklona i toplom sektoru, pa će snažna južna strujanja donositi veoma toplu vazdušnu masu, ali i čestice peska iz Sahare.

Vrućina
Vrućinafoto: Zorana Jevtić

Noć pred nama već će biti osetno toplija zbog fenskog efekta vetra, pa se u košavskom području, u Beogradu, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu ne očekuje da minimalna temperatura opadne ispod 18°C. Hladnije će biti na jugu i istoku Srbije, uz temperature ispod 10°C.

U petak se očekuje sunčan i pravi letnji dan, uz umerenu oblačnost u Vojvodini. Biće veoma vetrovito, uz jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima višim od 80 km/h.

Vetar će biti fenskog efekta.

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu do 32°C, a u Beogradu se nakon jutarnjih 18°C, tokom dana očekuje 30°C. Hladnije će biti samo u Negotinskoj Krajini, temperatura do 22°C.

Neverovatno toplo za kraj oktobra biće u noći ka subotu. Na severu i na zapadu Srbije očekuje se tropska noć, pri čemu se temperatura neće spuštati ispod 20°C, pri čemu će najtoplije biti u Podrinju, u Kolubarskom okrugu, u Beogradu, Pomoravlju, Podunavlju i na jugu Banata, uz minimalne temperature iznad 22-23°C.

U subotu se tokom dana očekuje prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uglavnom u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije.

U predelima sa padavinama očekuje se prljava kiša, zbog čestica peska iz Sahare.

Biće i dalje vetrovito, uz pojačan južni i jugozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C, u Beogradu do 26°C, u Podrinju i do 30°C, dok će hladnije biti samo u Negotinskoj Krajini.

U nedelju će biti sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 25°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i tokom sledeće sedmice, ali uz česta prolazna naoblačenja sa kišom i pljuskovima i grmljavinom. Ipak, značajnije padavine se ne očekuju, a temperature će tokom pojedinih dana biti i preko letnjih 25°C.

Toplo vreme u Beogradu
Toplo vreme u Beogradufoto: Tamara Trajković

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za naredni period od 14 do 18°C, vidimo da će i za 10 do 15 stepeni od proseka, a natprosečno toplo vreme i aktuelna sinoptičaka situacija očekuje se zbog delovanja snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika i zapada Mediterana, što će veoma hladnu vazdušnu masu iz Sibira držati podaleko od evropskog kopna i našeg područja, dok će nad našim područjem biti prisutna veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike.

Bonus video:

01:14

JESEN DONOSI BOLOVE U KOSTIMA, PA ČAK I DEPRESIJU Nada Macura savetuje: Bakterije i virusi žele da prežive pa ulaze u nas!

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.