NEŠA VEĆ DUŽE VREME ŽIVI U ŠVEDSKOJ SA PORODICOM: Ima svoj biznis u SRBIJI, a sada ima NOVI CILJ
Foto: Printscreen/RTS

SVAKA ČAST

NEŠA VEĆ DUŽE VREME ŽIVI U ŠVEDSKOJ SA PORODICOM: Ima svoj biznis u SRBIJI, a sada ima NOVI CILJ

spletom životnih okolnosti danas na fakultetu nije iza katedre u ulozi profesora već među kolegama studentima

Objavljeno:

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Nišu ove godine upisao je novu generaciju studenata. Tradicionalno najveće interesovanje je za studijski programu Voćarstvo i vinogradarstvo. Među brucošima koji redovno dolaze na predavanja je i četrdesesedmogodišnji Neša Kojić.

Studentski život mu nije stran. Pre više od 2 decenije apsolvirao je na Beogradskom univerzitetu istoriju. Spletom životnih okolnosti danas na fakultetu nije iza katedre u ulozi profesora već među kolegama studentima.

Neša već duže vreme živi u Švedskoj sa porodicom. Radi u jednom od najvećih rasadnika kontejnerskih sadnica, ali je sve češće u Srbiji gde je nastavio porodičnu tradiciju kalemarstva i upisao poljoprivredu.

- Odlučio sam se da upišem taj fakultet voćarstvo i vinogradarstvo. Želim da to neko iskustvo koje imam praktično koje imam produbim kroz taj neki teorijski deo i zaista postoji predavanje, postoji puno toga koje ja analiziram, kažem biljka se tako i tako ponašala zato. Ja smatram da treba proveriti teorijsko znanje kroz praksu i videti šta može da se nadogradi - kaže Neša Kojić, student popljoprivrede.

Studenti, Fakultet
foto: Demir Dervišagić

- Najveće interesovanje od osnivanja fakulteta je za smer Voćarstvo i vinogradarstvo. Imamo par studenata koji su 40 i preko 40 godina, ali kažem to je pozitivno i svakako da oni imaju određena praktična znanja sada će da steknu teorijska i da upotpune i unapred taj svoj proces poljoprivredne proizvodnje - navodi Dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Iskustvo stečeno radeći u u Švedskoj, Neša već nekoliko godina primenjuje u svojim rasadnicima u Srbiji.

- Neka želja postoji da to bude neki dvosmerni put, da neku tehnologiju koja se tamo primenjuje iskoristim da primenim ovde, a da istovremeno neke naše sadnice jer kod nas ne dominiraju te hibridne sorte već one prirodne - dodaje Neša Kojić.

Istrajnost mu kaže u ovim zrelim godinama ne nedostaje pa će uporedo sa sticanjem zvanja inženjera poljoprivrede širiti kapacitete kontejnerske proizvodnje u svom kraju.

Bonus video:

02:21

NORMALIZACIJA U TURIZMU TEK 2024. GODINE! Dejan Veselinov: Moguć predlog o sniženju cene PCR-a (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Kurir/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.