DEJANU IZ PANČEVA SU OTKAZALA OBA BUBREGA: Želja mu je da se igra sa ćerkom kao nekada, vratimo mu ŽIVOT NAZAD
Dejan Novakov, Foto: Budi human, Privatna arhiva

pomognimo ovom hrabrom mladiću

DEJANU IZ PANČEVA SU OTKAZALA OBA BUBREGA: Želja mu je da se igra sa ćerkom kao nekada, vratimo mu ŽIVOT NAZAD

Dejan Novakov iz Pančeva ide četiri puta dnevno na dijalize jer su mu otkazala oba bubrega

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Dejanu Novakovu (32) iz Pančeva su dijalize već šest meseci svakodnevni život. Svakog dana u vremenskim razmacima od pet sati on mora da ih prima, kako bi mogao normalno da funkcioniše. Iako mlad čovek, više nije u stanju da živi život kao ranije. Nije više u mogućnosti da se ni najmanje zamara, a najteže mu pada nemogućnost da se igra sa svojom ćerkom na način kako je to radio ranije.

Dejanu su lekari u novembru 2004. godine ustanovili prisustvo glomerulske hematurije i zbog toga je bio upućen na dalju dijagnostiku.

U martu 2019. godine urađena je rebiopsija bubrega. Tada je opisan uznapredovali FSGS udružen sa benignomhipertenzivnom nefropatijom i tada bez specifične terapije. U decembru iste godine po prvi put otpočeta kortikosteroidna terapija. Kako ova terapija nije dala rezultate započeto je lečenje peritonealnom dijalizom po CAPD modalitetu.

Jedini način za Dejanovo ozdravljenje je transplantacija bubrega u inostranstvu.

"Na dijalize idem već šest meseci. Sve je počelo pre oko dvadesetak godina. Kada su lekari otkrili da imam prisustvo glomerulske hematurije sve je bilo u granicama normale, sve dok se u poslednje dve godine nije pogoršalo stanje. Nisu mi totalno otkazali bubrezi, rade mi na deset posto, ali bez dijalize ne bih mogao da funkcionišem. Lečim se trenutno u KBC Zvezdara. Poslednje dve godine mi se pogoršalo stanje. Kreatin mi se naglo povećao i morao sam ove godine da ostanem u bolnici. Bilo je pitanje da li ću biti na hemodijalizi... Međutim, problem je bio što ja nisam imao krvne sudove koji su dobri sa hemodijalizu, pa su me zbog toga uključili na peritonealnu dijalizu", objašnjava Dejan Novakov za portal Espreso.

Dejan kaže da četiri puta dnevno radi dijalizu, od kojih svaka traje po sat vremena. Dijalize je rasporedio u određenim satima. Prvu dijalizu radi u 7 sati ujutru, potom u 12 sati, zatim u 17 časova i uveče kasno u 22 h.

"Svaku tu dijalizu vršim na način da se prvo izlijem, odnosno izbacim oko dve litre tečnosti, a potom ponovo unesem u sebe dve litre tečnosti. I tako stalno ponavljam pred svaku dijalizu tokom celog dana", kaže Dejan.

Dejan Novakov
foto: Privatna arhiva

Što se tiče nuspojava koje Dejan ima od dijaliza, on nema povraćanje, ali je zato dobio kilu na stomaku zbog silne vode koju unosi u organizam.

"Dobio sam kilu na stomaku zbog dijaliza. Takođe sam postao i malokrvan, postao sam anemičan, pa zbog toga moram da primam lek za jačanje krvi. Na sve to sam dobio još povišeni pritisak i moram da ga kontrolišem lekovima. Pijem pet, šest lekova samo za pritisak. Na taj način mogu normalno da funkcionišem", objašnjava Dejan Novakov.

Dejan kaže da mu je za transplataciju bubrega neophodno 70 hiljada evra. Postoje samo dve zemlje gde on može to da uradi i spasi sebi život, a to su Turska ili Belorusija.

Dejan Novakov
foto: Privatna arhiva

"Za transplantaciju bubrega, kao i za put potrebno mi je da sakupim oko 70 hiljada evra. Transplantaciju bubrega mogu da uradim u Turskoj ili Belorusiji. U Turskoj mogu da uradim tranplataciju ukoliko pronađem donora, a u Belorusiji ću biti na listi čekanja, sve dok mi oni ne budu našli donora. Pored toga, ukoliko želim da pronađem donora u Belorusiji, neophodno mi je da sakupim 10 hiljada evra, kako bi me tamo pregledali i stavili na listu čekanja", priča Dejan.

Kako kaže, trenutno je pronašao osobu koja mu može biti donor, ali je pitanje da li će ta osoba moći da mu donira bubreg, budući da je u pitanju nerotkinja i sa druge strane još uvek nisu išli na potrebne testove da provere da li su kompatibilni.

"Ona je stvarno divna i želi da mi donira bubreg, ali je pitanje da li će moći i da li će to dozvoliti etička komisija. Sve u zavisnosti da li će nam se poklapati parametri", kaže on.

Dejanu su dijalize promenile život i zbog svega se oseća monotono i tužno. Više nije u stanju da se igra sa svojom trogodišnjom ćerkom kao što je ranije mogao, jer ne sme da se zamara. Takođe on zbog toga što svaki dan troši četiri sata na dijalize nije u stanju da obavlja bilo kakav posao i da zarađuje.

Dejan Novakov
foto: Privatna arhiva

"Dosta mi je monoton život postao zbog dijaliza. Ja ne smem ništa teže da dižem. Drugo, ja imam predivnu ćerku od tri godine i ne smem više da se igram sa njom i da se zamaram. Nekada smo se stalno igrali, rvali, nosio sam je leđima, međutim sada... samo mogu da igram neke igrice koje me ne umaraju, da slažem puzle sa njom i ne smem da se naprežem. To mi predstavlja veliki problem, jer dete želi da se igra samnom, a ja nisam u stanju ni da potrčim kako treba", priča setno Dejan.

Kako dodaje, Dejan je predao zahtev i svu potrebnu dokumentaciju za invalidsku penziju.

Za Dejana!

Upiši 1523 i pođalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001671011-73

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671755-72

IBAN: RS35160600000167175572

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Bonus video:

02:19

AKO POJEDETE OTROVNE GLJIVE, ZA 5 SATI STE U OZBILJNOM PROBLEMU: Krvarite na sve strane, potom popušta bubreg I ONDA SE DEŠAVA OVO

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.