OVO JE ISTINA U PRIČI DA JE SEIZMOLOŠKI ZAVOD SRBIJE OSTAO BEZ IJEDNOG STRUČNJAKA!
Foto: Profimedia

kada će biti konkurs?

OVO JE ISTINA U PRIČI DA JE SEIZMOLOŠKI ZAVOD SRBIJE OSTAO BEZ IJEDNOG STRUČNJAKA!

Poslove seizmologa, po Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u Zavodu, obavljaju zaposleni koji su završili studije na Rudarsko-geološkom fakultetu, Fizičkom i Matematičkom fakultetu, navode iz te institucije

Objavljeno:

Diplomirani geofizičar Goran Krunić, seizmolog Republičkog seizmološkog zavoda dao je otkaz u toj instituciji, a na poslovima dežurnog seizmologa je trenutno jedan zaposleni uz povremenu pomoć još dvoje zaposlenih.

To je zvanično saopšteno "Blicu" iz Zavoda, povodom informacije koja se pojavila u medijima, da trenutno ne postoji nijedan seizmolog, te da je mlađi savetnik, navodno jedini preostali zaposleni u ovoj instituciji, Đorđe Šušić nekvalifikovan za obavljanje tog posla.

Očekuju angažovanje još dvoje iskusnih seizmologa kroz 10 dana

- Informacija da Republički seizmološki zavod nema seizmologa nije tačna, već trenutno nema zaposlenih koji su završili Rudarsko-geološki fakultet - odgovorili su iz RSZ-a.

U vezi sa Šušićem, kazali su da je on po struci diplomirani inženjer fizike "koji je prošao proces obuke za dežurnog seizmologa kako u Zavodu tako i pohađanjem više međunarodnih treninga".

Dodali su i da je "u toku postupak angažovanja još dvoje iskusnih seizmologa", te da to očekuju da bude "u narednih 10 dana".

Smanjena potreba za stalnim prisustvom seizmologa

Iz RSZ-a su pojasnili da je uvođenjem najsavremenijih softvera iz oblasti seizmologije koji sa velikom pouzdanošću automatski lociraju i izveštavaju o dogođenim zemljotresima znatno smanjena potreba za stalnim prisustvom dežurnog seizmologa.

Jedna od njegovih osnovnih delatnosti je, kako su kazali, 24-časovno dežurstvo i monitoring.

- Kroz pripravnost i radom na daljinu u slučaju jačih zemljotresa na teritoriji Republike Srbije ažuriraju se podaci o dogođenom zemljotresu i izveštava javnost putem internet portala Zavoda van redovnog radnog vremena - pojasnili su oni.

Posao seizmologa obavljaju sa jednim od tri završena fakulteta

Poslove seizmologa, po Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u Zavodu, obavljaju zaposleni koji su završili studije na Rudarsko-geološkom fakultetu, Fizičkom i Matematičkom fakultetu, navode iz te institucije.

- Završene studije i stečena znanja na ovim fakultetima su preduslov da kandidat bude primljen na radno mesto, dok se praktična obuka za rad kao seizmologa obavlja isključivo kroz stručno osposobljavanje obukom i praktičnim radom u Zavodu i učešćem na međunarodnim treninzima na koje Zavod upućuje svoje zaposlene - piše u njihovom odgovoru koje su uputili redakciji Blica

Mladi slabo zainteresovani za rad u Zavodu

Govoreći o broju zaposlenih, iz Zavoda su kazali da je trenutni broj zaposlenih posledica više faktora konstantno prisutnih poslednjih godina.

- Od višegodišnje zabrane zapošljavanja, prirodnog odliva u penziju u kratkom vremenskom periodu i slabe zainteresovanosti mlađih kolega za zapošljavanje i rad u Zavodu - naveli su oni. Dodaju i da su u prethodnom periodu stalno iskazivali potrebu za zapošljavanjem novih kolega raspisivanjem javnih konkursa.

- Primera radi, u tekućoj godini je do sada raspisano pet javnih konkursa na kojima se javio ili veoma mali broj kandidata ili se nije javio nijedan kandidat. Od prijavljenih kandidata nijedan nije prošao ni osnovna testiranja funkcionalnih kompetencija sprovedena od strane Službe za upravljanjem kadrovima republičkih organa kako bi se kvalifikovao za proveru posebnih funkcionalnih kompetencija neophodnih za oglašeno radno mesto. Slična situacija se dogodila i u 2021. i 2022. godini - kazali su oni.

Naglasili su da će Zavod i u narednom periodu uložiti "maksimalne napore na popravljanju kadrovske situacije u skladu sa kadrovskim planom koji predviđa optimalan broj zaposlenih i nastaviće sa raspisivanjem javnih konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mesta".

Bonus video:

06:00

PODRUČJE OKO KRAGUJEVCA I KRUŠEVCA MOŽE POGODITI JAČI ZEMLJOTRES! Seizmolog otkrio kakvu POTENCIJALNU ŠTETU mogu da izazovu

(Espreso / Blic, Miljana Kljajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.