"BOL SE JAVLJA U MIRU, A NAJČEŠĆE JE IZRAŽEN PRED ZORU": Artritis mogu da imaju i mladi, o OVOME SE RETKO GOVORI
Artritis, Foto: Tamara Trajković, Espreso

12. OKTOBAR

"BOL SE JAVLJA U MIRU, A NAJČEŠĆE JE IZRAŽEN PRED ZORU": Artritis mogu da imaju i mladi, o OVOME SE RETKO GOVORI

Ovogodišnje obeležavanje 12. Oktobra, poseban akcenat stavlja na decu koja boluju od reumatskih bolesti

Objavljeno:

Artritis već godinama nije bolest koju vezujemo za stariju populaciju našeg društva. Sve češće se javlja u najranijoj životnoj dobi, na šta utiču brojni faktori, ipak, napredovanjem medicine, edukacijom građana i primenom inovativne terapije, simptomi i progresija bolesti se mogu ublažiti kako bi pacijent mogao normalno da funkcioniše.

12. oktobar je poznat kao Svetski dan borbe protiv artritisa i ove godine obeležen je pod sloganom „U tvojim rukama je, preduzmi akciju“ u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, a uz podršku Udruženja reumatologa Srbije, Udruženja roditelja dece obolele od reumatskih bolesti Srbije i Udruženja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

Prim. dr Mirjana Lapčević, predsednik ORS-a istakla je da je cilj ovogodišnje kampanje da ponude dublje razumevanje dugogodišnjeg životnog iskustva pojedinca sa reumatskim i koštanozglobnim bolestima.

"Ovo uključuje njihov put od detinjstva kao pedijatrijskog pacijenta do odraslog doba i kako bolest utiče na sve aspekte života, kao što su lični rast, zapošljavanje, nega, zasnivanje porodice i starenje, može biti životno pitanje koje prati osobuz od detinjstva do starosti, nije jednostavno „Živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života“, rekla je dr Lapčević.

Artritis
foto: Espreso

Doktorka Lapčević je ranije za naš portal rekla koji su to simptomi koji se javljaju i kako ovu podmuklu bolest možemo prepoznati na vreme.

"Kod artritisa, kod autoimune upale, bol se javlja u miru. Dakle, tokom noći, tokom spavanja, najjače je izražen pred zoru. Obično se ti pacijenti bude sa bolovima u zglobovima. Ako je u pitanju reumatoidni artritis bolovi su locirani najčešće na sitnim zglobovima šaka i stopala, samo ne prvi zglobovi iznad nokatnih ploča. Ti prvi zglobovi najčešće su denegerativno izmenjeni, vrlo su neprijatni i bolni, ali nisu reumatoidni artritis. Tipičan je jutarnji bol u tim sitnim zglobovima i jutarnja ukočenost, da ne možemo da formiramo pesnicu i ta jutarnja ukočenost kod zapaljenskih bolesti traje duže od 30 minuta".

Ovogodišnje obeležavanje 12. Oktobra, poseban akcenat stavlja na decu koja boluju od reumatskih bolesti, a Dr Vesna Vuković, direktor sektora za lekove Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje istakla je da deca uvek imaju prednost kada je unovativna terapija u pitanju i da će se i u narednom periodu periodu RFZO truditi da što veći broj inovativnih lekova bude stavljan na pozitivnu listu.

Evropska alijansa udruženja u reumatologiju (EULAR) smatra da je neophodna saradnja uz podršku državnih institucija udruženja obolelih od artritisa/reumatizma, zdravstvenih radnika u reumatologiji i naučnih reumatoloških društava u Evropi i promocija naučnog istraživanja, medicinskog obrazovanja i povećanja znanja javnosti o reumatskim i koštano -zglobnim bolestima (RMD).

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.