U PETAK PRAVI TEMPERATURNI ŠOK: Cele nedelje HLADNO, a onda i do 30 stepeni, OBRAMO REKORDE
Foto: Ana Paunković

vreme u srbiji

U PETAK PRAVI TEMPERATURNI ŠOK: Cele nedelje HLADNO, a onda i do 30 stepeni, OBRAMO REKORDE

Najtopliji 20. oktobar u srpskoj prestonici bio je 1935. godine kada je temperatura iznosila 27,1 stepen

Objavljeno:

Jesen lagano odmiče, ali ni leto se ne predaje. Meteorolozi kažu da visoke temperature u ovo doba godine nisu neočekivana pojava, jer je reč o Miholjskom letu. Ipak, pogled na meteorološke najave govori da bi u petak, 20. oktobra mogli da budu oboreni i neki temperaturni rekordi.

Najtopliji 20. oktobar u srpskoj prestonici bio je 1935. godine kada je temperatura iznosila 27,1 stepen, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u petak se očekuje najviša temperatura od oko 30 stepeni. Čime bi taj rekord bio oboren.

Imajući u vidu da su prosečne vrednosti maksimalne temperature za Beograd za oktobar od 13 do 16 stepeni jasno je da su temperature trenutno znatno iznad poseka. Najtopliji oktobarski dan je bio 2. oktobra 1932. godine. U Beogradu su kroz istoriju zabeležene i temperature od preko 30 stepeni celzijusovih krajem oktobra, a najtopliji oktobarski dan bio je 2. oktobar 1932. godine sa 34,7 stepeni Celzijusovih, navode u RHMZ.

I u novembru temperature iznad proseka

Jesen, Beograd, Loše vreme
foto: Ana Paunković

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije rekao je da će i u novembru temperatura biti iznad proseka za taj mesec i to za oko dva stepena, da je očekivati da bude nekoliko mraznih dana i u nižim predelima, a da će padavine biti malo učestalije nego u septembru i oktobru.

"Biće povremeno naoblačenja, kiše, a novembarska količina padavina se procenjuje na 40 do 70 milimetara u nižim predelima, što je u granicama prosečnih vrednosti. Što se zime tiče, za decembar, januar i februar prognoziramo česte padavine uz takođe česte temperaturne oscilacije, ali zima neće biti previše hladna", rekao je meteorolog RHMZ.

Bonus video: OVAKVU DRAGANU MIRKOVIĆ NIKADA NISTE VIDELI! Zvezda narodne muzike voditelj spektakularnog šou programa

04:12

OVAKVU DRAGANU MIRKOVIĆ NIKADA NISTE VIDELI! Zvezda narodne muzike voditelj spektakularnog šou programa, ekskluzivno na Kurir TV

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.