HLADNI FRONT POLAKO OKOVAO SRBIJU: Tokom noći u OVIM delovima očekuje nas SNEG
Jesen, Foto: Nemanja Nikolić, Ana Paunković

vremenska prognoza

HLADNI FRONT POLAKO OKOVAO SRBIJU: Tokom noći u OVIM delovima očekuje nas SNEG

Vremenska prognoza za Srbiju do četvrtka 19. oktobra 2023. godine

Objavljeno:

Srbiju je danas zahvatilo jako zahlađenje.

Tokom prve polovine oktobra vreme tokom dana bilo je nalik letnjem, a maksimalna temperatura juče je dostigla 30°C.

Ovog vikenda nad severoistokom Evrope nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega prostire se i hladni front.

On je već jutros stigao do Vojvodine i doneo jače zahlađenje, dok je u ostalim predelima Srbije i dalje bilo sunčano.

Jesen
Jesenfoto: Aleksa Petrović

Do podneva hladni front stigao je do centralne Srbije, a na svom putu doneo je naoblačenje, uz jak severozapadni vetar i pad temperature vazduha.

Istovremeno, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije bilo je i dalje sunčano i veoma toplo.

U toku ranogposlepodneva temperatura u Srbiji kretala se od 12°C u Subotici i u Somboru do 29°C u Zaječaru, u Beogradu je bilo oko 15°C. Zlatibor je merio 10°C, Sjenica 18°C, a Kopaonik 14°C.

Dakle, zbog hladnog fronta, nad Srbijom je danas zabeležena veoma velika temperaturna razlika, u jednom trenutku u Vojvodini je bilo jesenjih 10°C, na jugoistoku i istoku Srbije skoro 30°C, pa je razlika iznosila neverovarnih 20 stepeni.

Inače, pre prodora hladnog fronta, jutro je na severu Srbije i u Beogradu bio najtopliji deo dana, uz temperature od 15 do 17°C.

U ovom času hladni front stigao je i do jugoistoka Srbije, a do samog kraja dana doneće zahlađenje i najužnijim i najistočnijim predelima Srbije.

Do kraja dana i tokom večeri u Srbiji će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima.

Jesen
Jesenfoto: Ana Paunković

Duvaće jak severozapadni vetar, a temperatura će biti u daljem padu.

Tokom večeri i noći temperatura će se u većem delu Srbije kretati od 5 do 10°C, u Beogradu oko 8°C, a još hlandije bilo biće u planinskim predelima.

U toku noći iznad 1300 metara nadmorske visine temperatura će da opadne ispod 0°C, pa se u ovim predelima očekuje i prvi sneg ove sezone. Dakle, u toku noći sneg će padati na planinama južne i jugozapadne Srbije iznad 1300 metara.

U toku noći u severnim, a do ponedeljka ujutro i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje, samo će još ujutro na jugu padati kiša, na višim planinama sneg.

U ponedeljak tokom dana biće sunčano i prohladno, uz jak severozapadni vetar, koji će kraem dana biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C.

U većem delu Srbije i u utorak će biti suvo, samo na jugu oblačno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće bez bitnije promene u odnosu na ponedeljak.

U sredu nakon vedrog jutra i prepodneva, posle podne promenljivo oblačno, na severu pred kraj dana i uveče sa slabom kišom, uglavnom u Vojvodini. Biće toplije, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C.

Inače, u utorak i u sredu ujutro očekuje se veoma hladno jutro, naročito u sredu, jer se u sredu ujutro u svim predelima očekije vedro, pa će doći do jačeg izračivanja vazduha, odnosno hlađenja.

Minimalna jutarnja temperatura biće od 0 do 6°C, a ponegde se očekuje i slab prizemni mraz, uz temperature ispod 0°C. Najveća verovatnoća za mraz očekuje se na području Vojvodine i u kotlinama.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sreinu oktobra od 16 do 20°C, one će nakon današnjeg zahlađenja konačno biti u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan, ali i današnji dan na istoku i jugoistoku Srbije doneo je temperature i do tropskih 30°C, odnosno za 10 stepeni više od proseka.

Od četvrtka se očekuje osetno toplije.

Bonus video:

02:33

TOPLA JESEN MAMI NA PUTOVANJA! U Srbiji popularne banje i planine, Budimpešta najeftinija, a evo koja je NAJTRAŽENIJA destinacija

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.