NOVO SAOPŠTENJE RHMZ, EVO KAKVO NAS VREME ČEKA TOKOM ZIME: Padavine svakodnevica, u februaru nas očekuje ŠOK
Kiša, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vremenska prognoza

NOVO SAOPŠTENJE RHMZ, EVO KAKVO NAS VREME ČEKA TOKOM ZIME: Padavine svakodnevica, u februaru nas očekuje ŠOK

Vremenska prognoza za period zime u Srbiji

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu od novembra do kraja marta naredne godine.

Što se tiče novembra RHMZ piše da će u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, a u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji topliji i prosečno vlažan novembar.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.7ºS - navodi RHMZ i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Zapadoj Srbiji i Šumadiji biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednosima u proseku oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 47 mm. Blaži i malo vlažniji decembar.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

Što se tiče poslednjeg meseca decembra RHMZ navodi da će biti blaži i vlažniji.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.6ºS. Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

Januar 2024. godine

RHMZ u sezonskoj prognozi navodi i da će januar takođe biti blaži i vlažniji mesec.

- Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara. Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.5ºS - navodi RHMZ i dodaje:

- Mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

Kiša, vetar
foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

Februar 2024.

U većem delu Srbije blaži i prosečno vlažan, a u Istočnoj Srbiji blaži i vlažniji februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 9.1ºS - piše RHMZ i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Istočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višgodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 53 mm. Blaži i prosečno vlažan mart 2024.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.1ºS. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 45 mm - navodi Republički hidrometeorološki zavod u sezonskoj prognozi.

Bonus video:

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.