U OVOM MESU BAKTERIJE SE NE MOGU UNIŠTITI KUVANJEM: Dr Stanišić upozorila potrošače da moraju biti svesni JEDNOG!
Svetlana Stanišić, Foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

oprez!

U OVOM MESU BAKTERIJE SE NE MOGU UNIŠTITI KUVANJEM: Dr Stanišić upozorila potrošače da moraju biti svesni JEDNOG!

Dr Svetlana Stanišić otkrila je da li je afriška kuga opasna za ljude i kako da se sačuvamo od pokvarenog mesa

Objavljeno:

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije nedavno se osvrnula na slučaj krađe mesa sa stočnog groblja u Subotica. Ona je za Kurir istakla da afrička kuga nije zarazna za ljude, ali da najviše štete pričinjava poljoprivrednicima.

"Afrička kuga nije zarazna za ljude, ali to meso nije pregledano na trihinelu i već je započeo proces truljenja. Takvo meso je ozbiljna opasnost zbog prisustva brojnih bakterija", kaže prof. dr Svetlana Stanišić stručnjak za ishranu.

"Meso koje truli podleže procesu razgradnje i može privući različite bakterije. Među najopasnijim bakterijama spada Clostridium botulinum, koja može uzrokovati botulizam i biti smrtonosna. Trihinela je takođe prisutna i predstavlja ozbiljnu pretnju", istakla je Stanišić i dalje pojasnila:

"Konzumacija takvog mesa je izuzetno rizična, jer termička obrada ne uništava sve toksine koje bakterije mogu izlučiti".

Mesara
Mesarafoto: Beta Milan Timotić

Vreme truljenja i rizici:

Vreme koje je potrebno da meso počne da truli je relativno kratko. Hrana, bez obzira na to da li je termički obrađena ili sirova, ne bi trebalo da ostane više od četiri sata na sobnoj temperaturi.

"Čak i ako se termički obradi, neki toksini su termorezistentni i ne mogu se uništiti visokom temperaturom, dok su neke bakterije potpuno termorezistentne i termička obrada im ne može naškoditi."

Zato je važno da se pridržavate higijenskih standarda prilikom kupovine i budete svesni rizika.

Bonus video:

01:01

AFRIČKA SVINJSKA KUGA SE PRIBLIŽAVA GRADU, NEMA LEKA NI PREVENCIJE Nastović obelodanio: Jedino ovo preostaje kada dođe do zaraze

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.