METEOROLOG OTKRIO TAČAN DATUM KAD BI MOGAO DA PADNE PRVI SNEG: Da li će ova zima biti OŠTRIJA od prošle?
Zima, Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

vreme u srbiji

METEOROLOG OTKRIO TAČAN DATUM KAD BI MOGAO DA PADNE PRVI SNEG: Da li će ova zima biti OŠTRIJA od prošle?

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže da bi, prema aktuelnim dugoročnim prognozama, naredna zima trebala da ima višak padavina

Objavljeno:

Prošle zime gotovo da uopšte nije bilo snega. Veća količina pala je početkom aprila, kada nas je sve iznenadio. Ove zime, prema prognozama meteorologa, imaćemo ga mnogo ranije nego što smo očekivali.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže za Danas da bi, prema aktuelnim dugoročnim prognozama, naredna zima trebala da ima višak padavina.

„U prvoj polovini zime te padavine bi bile češće u vidu kiše dok bi pojava snega u Srbiji i na celom Balkanskom poluostrvu bila malo češća u drugom delu zime znači u januaru i februaru“, kaže Sovilj.

Meteorolog Slobodan Sovilj
Meteorolog Slobodan Soviljfoto: Kurir tv

On navodi da, iako je veća količina snega prognozirana u drugom delu zime, nije isključeno da pojavu prvih pahulja imamo i ranije, dakle do kraja ove godine.

Srednji datum pojave prvog snega u Beogradu i nižim predelima u našoj zemlji je 23. novembar, a srednji datum pojave snežnog pokrivača je 3. decembar“, naglašava Sovilj.

Kako on objašnjava, te srednje vrednosti su statistički podatak na osnovu višedecenijskih merenja i osmatranja u našoj zemlji.

Konkretne prognoze i najave snega RHMZ će izdavati u svojim kratkoročnim prognozama za pet do sedam dana unapred.

Koliko će dugo trajati miholjsko leto

Kako navodi Slobodan Sovilj, vremenski uslovi u oktobru će imati karakteristike miholjskog leta tokom čitave prve polovine meseca.

„U ovom periodu se očekuje manjak padavina, svi ovi prodori vadzuha koji nam dolaze iz pravca severne Evrope su oslabljeni poput, primera radi, onog od srede koji nije ni uslovio padavine“, priča Sovilj.

Prijepolje, Sneg
foto: RINA

Slični prodori malo hladnijeg vazduha, kako on najavljuje, očekuju se u nedelju, 8. oktobra, zatim u utorak 10. oktobra i sledećeg vikenda 14. oktobra.

„Ovi prodori će do Srbije i naših krajeva stizati vrlo oslabljeni što znači da će uslovljavati tek lokalnu pojavu kratkotrajne kiše i manji pad temperature“, objašnjava Sovilj.

Kako on kaže, temperature koje smo imali početkom oktobra više su od prosečnih vrednosti i to za dva do četiri stepena u odnosu na period od prethodnih 30 godina.

„Malo svežije će samo biti u ponedeljak 9. oktobra, dok u drugom delu naredne sedmice treba računati na pojavu letnjih dana u nižim predelima sa temperaturama oko i malo iznad 25. stepeni“, kaže Sovilj.

Jutra će biti sveža u većini dana, maksimalne dnevne temperature će biti od 20 do 25 stepeni celzijusa.

„U drugoj polovini oktobra bi trebalo računati na malo promenjivije vreme i niže temperature, međutim, iako će one biti niže zadržaće se iznad prosečnih vrednosti za oktobar mesec. To pozitivno odstupanje temperature prognozirano je na jedan do dva stepena a količina padavina biće nešto malo veća od 40 litara po kvadratnom metru na mesečnom nivou“, zaključuje Sovilj.

Bonus video: OVDE SE NE RADI SAMO O PUTINU! Miletić o šansi da ubiju Putina: Samo zbog JEDNE STVARI koju Rusija IMA to je NEMOGUĆE

02:11

OVDE SE NE RADI SAMO O PUTINU! Miletić o šansi da ubiju Putina: Samo zbog JEDNE STVARI koju Rusija IMA to je NEMOGUĆE

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.