DO KADA ĆE TRAJATI TOPLO VREME I KADA STIŽE PRVO OSVEŽENJE? Meteorolog Todorović za Espreso dao DUGOROČNU PROGNOZU!
Foto: Vladimir Šporčić, Kurir TV, Beta Dragan Gojic

KAKVO NAS VREME ČEKA U OKTOBRU?

DO KADA ĆE TRAJATI TOPLO VREME I KADA STIŽE PRVO OSVEŽENJE? Meteorolog Todorović za Espreso dao DUGOROČNU PROGNOZU!

Meteorolog Todorović za Espreso otkrio kakvo će vreme biti u mesecima pred nama i do kada će potrajati natprosečno visoka temperatura za ovo doba godine

Objavljeno:

U septembru smo dobili produženo leto, a do kada će nas vreme poslužiti ostaje da vidimo.

Prema rečima meteorologa, tokom nekoliko dana bio je dominantan i uticaj omega blokinga koji sprečava prodor padavinskih i oblačnih sistema sa Atlantika i Mediterana.

Prva polovina devetog meseca bila je obeležena snažnim uticajem anticklona i sunčanim, pravim letnjim vremenom.

Temperatura je išla i do 33-34°C, što znači da su bile više i za sedam stepeni od proseka za septembar.

Ipak, sredina septembra nas je podsetila da je jesen klimatološki već stigla, pa smo imali manje osveženje i tek ponegde pljuskove sa grmljavinom.

Kiša
Kišafoto: Beta / Dragan Gojić

Sitno brojimo i do kalendarske jeseni. Naime, kako je saopštilo Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“, za stanovnike severne Zemljine polulopte jesen počinje u subotu, 23. septembra 2023, u osam sati i 50 minuta.

Od početka godine nema šta nas nije snašlo - od poplava, suša, oluja do ekstremne vrućine. Zbog toga se mnogi pitaju kakvo će vreme biti u mesecima pred nama i do kada će potrajati natprosečno visoka temperatura za ovo doba godine.

- Velika je verovatnoća da se natprosečno toplo vreme zadržati barem do polovine oktobra. U većini dana pretežno sunčano, a svakog petog, šestog dana dvodnevno osveženje sa kišom. Prvo takvo osveženje trebalo bi da bude 24. i 25. septembra. Do tada maksimalna temperatura bi bila oko 30 stepeni ili koji stepen više. A posle toga osveženje do kraja septembra i prvoj polovini oktobra. Maksimalna temperatura u sunčanim danima biće od 23 do 27 stepeni. U oblačnim danima sa kišom oko 20 stepeni i dalje natprosečno toplo vreme, navodi meteorolog Nedeljko Todorović za Espreso i dodaje kolika će biti prosečna maksimalna temperatura do kraja septembra i oktobra:

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Kurir TV

- Prosečna maksimalna temperatura do kraja septembra od 23 do 21 stepen, a u prvoj polovini oktobra od 21 do 18 stepeni. U drugoj polovini oktobra nije izvesno da li će se natprosečno topli period iz leta nastaviti duboko u jesen. U košavskom području očekuje se košava, kratkotrajno zahlađenje, a u nekim mestima u Srbiji i mraz.

Sezonska prognoza vremena

Republički hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena prema kojoj će novembar biti topliji, decembar blag, januar i februar blaži i prosečno vlažniji.

NOVEMBAR 2023: Topliji i vlažniji novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.0ºS. Mesečna suma padavina tokom novembra biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 62 mm.

DECEMBAR 2023: Blaži i malo vlažniji decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.0ºS. Mesečna suma padavina tokom decembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

JANUAR 2024: U većem delu Srbije blaži i prosečno vlažan, a u Vojvodini blaži i vlažniji januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6.0ºS. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 52 mm.

FEBRUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.2ºS. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.