PRLJAVA KIŠA PONOVO STIŽE U SRBIJU: Spremite se na OLUJNO NEVREME i CIKLON sa Mediterana, evo kada nam dolazi
Prljava kiša, Foto: Printscreen/Vremeradar.rs, Nemanja Nikolić

stiže pesak iz sahare

PRLJAVA KIŠA PONOVO STIŽE U SRBIJU: Spremite se na OLUJNO NEVREME i CIKLON sa Mediterana, evo kada nam dolazi

Prethodno će južno strujanje doneti vreo vazduh sa severa Afrike i pesak iz Sahare, a prognoza predviđa od drugog dana vikenda osveženje

Objavljeno:

Nakon jučerašnjeg burnog dana sa snažnim olujama i gradom, današnji dan doneo je Srbiji stabilizaciju vremena. Nebo je od ranog jutra vedro, pa se pred nama očekuje sunčan i topao dan, nalik pravom letnjem. Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

U ovom času snažan oblačni sistem nalazi se iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U pitanju je oblačnost u sklopu plitkog ciklona koji ovim predelima donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. U toku dana ovaj snažan oblačni sistem premeštaće se prema Jadranskom moru i Alpima, a u noći ka četvrtku deo ove oblačnosti zahvatiće sa jugozapada, odnosno sa Jadranskog mora i Srbiju.

Na području Srbije pod uticajem ovog sistema u četvrtak će biti znatno više oblačnosti, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana padavine će biti ređe, dok se više padavina očekuje posle podne i pred kraj dana.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa obilnim padavinama i vrlo jakom grmljavinom, uz lokalnu pojavu grada.

Prljava kiša
Prljava kišafoto: Stefan Stojanović

Prete nam grmljavinske oluje

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije. Na pojedinim lokacijama u ovim predelima može se očekivati preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, zahvaljujući izraženom južnom strujanju, do našeg područja sa severa Afrike stići će visinskim strujama i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša. Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, iako retkoj, ali ne i neuobičajenoj za naše područje pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

I u četvrtak se ponovo očekuje veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

U petak kratka stabilizacija vreme

U petak se očekuje kratkotrajna stabilizacija, ali ne zadugo. U ovom času snažan ciklon nalazi se nad severnim delom Atlantika, a u sklopu njega veoma izražen hladni front.

Ovaj front prostire se preko Britanskog ostrva i zapadne Evrope i na svom putu preko Alpa i centralne Evrope u subotu posle podne i uveče stići će i do Srbije i doneti u subotu krajem dana, uveče i u nedelju veoma jaku promenu vremena sa obilnim padavinama i mogućim grmljavinskim olujama.

Prethodno će južno strujanje doneti vreo vazduh sa severa Afrike i pesak iz Sahare, a prognoza predviđa od drugog dana vikenda osveženje.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.