ŽENI NAKON 22 GODINE BRAKA PRIZNALA DA JE ZAROBLJENA U TELU MUŠKARCA: Evo gde je i šta radi MAJOR HELENA! (VIDEO)
Helena Vuković, Foto: Filip Plavčić

GDE JE DANAS MAJOR HELENA?

ŽENI NAKON 22 GODINE BRAKA PRIZNALA DA JE ZAROBLJENA U TELU MUŠKARCA: Evo gde je i šta radi MAJOR HELENA! (VIDEO)

Mnogi se pitaju gde je danas Major Helena, jedna od najpoznatijih žena u Srbiji koja je rođena kao muškarac

Objavljeno:

Major Helena ili Helena Vuković je jedna od najpoznatijih žena u Srbiji koja je rođena kao muškarac, a koja je operacijom postala žena. Ona je 1973. rođena kao muškarac M. V. i u tom nekom prethodnom životu imala je brak dug 22 godine, dobila je četvoro dece i bila aktivna u Vojsci Srbije sve do 2014, kad je, sa činom majora, penzionisana jer je objavila da ulazi u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu.

U proces tranzicije ušla je januara 2015, a operacija je bila u maju 2016. Danas, sedam godina kasnije, Helena živi s partnerkom u Novom Sadu, bavi se ljudskim pravima i - uživa u slobodi.

Kako je sve počelo

- Vojska je bila jedan od prvih pokušaja samoizlečenja misleći da nešto nije u redu sa mnom. Osamdesetih godina nije bilo slučajeva sličnih meni, o tome se i nije smelo govoriti. To je bila tabu tema. Kada sam ja skontala da se moje fizičke karakteristike ne podudaraju sa time kako se osećam, shvatila sam i da to nije prihvatljivo. Išla sam da se priklonim drugima, da se izlečim, zato sam upisala Vojnu akademiju kako bih ubila ženu u sebi. Ali prirodu ne možeš ubiti. Priroda je bila jača. Nisam bila feminiziran muškarac. Nije mi bilo teško biti u društvu muškaraca. Nije bilo zadirkivanja do drugih muškaraca na akademiji. Bavila sam se glumom, radila sam u pozorištu i išla sam u tom pravcu. - ispričala je ona.

Major Helena
Major Helenafoto: Espreso.co.rs

Neverovatan razvod

- Sa 19 sam se venčala, bila je to stvarna ljubav i svih četvoro dece su iz ljubavi. Supruga je znala sa kim ulazi u brak. Ja sam joj rekla, a ona je mislila da se ja šalim. Mislila je da to jedna od mojih zezalica. To je eksplodiralo mnogo godina kasnije, što je rezultiralo razvodom. Što se dece tiče, sa nekima sam u kontaktu, sa nekima ne - to je bolna tema. - otkrila je Helena.

- Razvodu je prethodila eksplozija u meni, gde sam se ja neverovatno loše osećala, bol u grudima i pritisak. Jednom prilikom sam bila sama sa tadašnjom suprugom u stanu i ona me je pitala: "Šta se dešava sa tobom? Šta ti je? Da li postoji druga?" Tada sam joj rekla da ne postoji druga. Rekla sam joj ko sam zaista. Bilo je strašno: plače ona, plačem ja. Zamisli da se nakon 22 godine sruši ono što si gradio tako dugo. - bila je iskrena Helena.

Proces tranzicije kod nje je trajao relativno kratko, dok je sama operacija bila dosta teška.

- Taj period je bio strašno turbulentan, jer sam bila angažovana na nekoliko frontova: sam početak tranzicije, dejstvo hormona, promene na telu, ponašanje kao u pubertetu, ali ovog puta u pravom smeru, sa druge strane početak mog aktivizma, koji je proistekao iz ličnog iskustva, a postao mnogo intenzivan, sa stalnim medijskim angažovanjem, sa treće strane sudske parnice sa organima države. Bilo je vrlo malo vremena kad sam bila sama sa sobom. Sve to vreme nalaženje kojekakvih poslova da bi se preživelo - od pomaganja moleru do sređivanja stanova - jer 60 odsto penzije od koje se pola daje za alimentaciju nije dovoljno ni za puko preživljavanje. Operacija je bila teška, ali nekako sam bila spremna na sve to. Više sam se plašila da mi se nešto ne desi pre operacije, pa da mi na krstu piše staro ime. Onda bi sve bilo uzalud - rekla je Helena Vuković za Kurir i otkrila da se na kraju sve isplatilo:

- Cena jeste visoka, ali na kraju se sve isplati, snovi se ostvare. Na kraju puta, kad ostanete sami sa sobom i sumirate svoj ovozemaljski život - da li ste zadovoljni? To nema cenu! Današnja Helena bi mladoj i neiskusnoj Heleni rekla da, ako već nije pisala scenario svog života, neka ga bar izrežira i neka bude glavna uloga u tom svom filmu, a ne sporedna.

Bonus video:

03:06

OKRŠAJ PSIHOLOGA I LGBT PREDSTAVNIKA: Šta znači to da homoseksualci imaju različitu strukturu ličnosti od drugih?

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.