PITALI SMO ČUVENE SRPSKE LGBT AKTIVISTE KOLIKO IM JE VAŽAN ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: U ovome su svi saglasni
Foto: Filip Plavčić, Espreso.co.rs

VELIKI KORAK ZA NJIH!

PITALI SMO ČUVENE SRPSKE LGBT AKTIVISTE KOLIKO IM JE VAŽAN ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: U ovome su svi saglasni

Svi su saglasni - usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima biće od koristi za čitavo društvo

Objavljeno: 23:51h
Suzana Trajković

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog najavila je da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Ona je rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

O važnosti donošenja ovog zakona za Espreso razgovarali smo sa najpoznatijim predstavnicima LGBT zajednice.

Boris Milićević, gej aktivista i decenijski funkcioner SPS-a rekao je da će usvajanje zakona o istopolnim partnerstvima biti od koristi za čitavo društvo.

foto: Espreso.co.rs

- Naravno da će to omogućiti da osobe koje žive u takvim zajednicama mogu da dele zajednički stečenu imovinu nakon raskida, da nasleđuju imovinu preminulog partnera, da posećuju partnere u zatvorima, bolnicama ili drugim zatvorenim institucijama, da plaćaju jedno drugima zdravstveno osiguranje i tako dalje. Ali, omogućiće i čitavom društvu da napreduje.

- Jedino društva u kojima su svi građani i građanke zadovoljni može da napreduje. Društvo u kome veliki broj građana nije zadovoljan, koji imaju problem sa državom, često doživlja poraz i pad. Država je dogovor svih nas i ne može da napreduje ukoliko neka grupa diktira drugoj pod kojim uslovima će da živi - rekao je Milićević za Espreso.

Predrag Azdejković, takođe LGBT aktivista, rekao je da se ovo dugo čekalo, da Zakon kasni, ali da se nada da će sve biti uskoro realizovano, jer je to veoma važno.

foto: Filip Plavčić

- Još je Vučićeva vlada obećala da će zakonski regulisati istopolna partnersta do kraja 2018. godine. To malo kasni, ali se nadamo da će u 2021. godini to biti regulisano. Taj zakon je jako važan za istopolne parove koji žive zajedno i dugo su zajedno naročito u oblasti nasleđivanja, izdržavanja partnera, zaštite od nasilja u porodici, posete u bolnici ili zatvoru - rekao je Azdejković.

Helena Vuković, koja je bila major u Vojsci, a promenila je pol, danas je slamka spasa za svaku trans osobu. Za Espreso je takođe prokomentarisala najavu donošenja ovog zakona, obrazloživši da je reč o potrebi, a ne pukom hiru.

foto: Filip Plavčić

- Istopolna partnerstva u Srbiji nisu ni hir ni pomodarstvo, nego suštinska potreba da se pravno urede već postojeće emotivne veze. Već sam otupela jezik objašnjavajuci da smo mi diskriminisani i u neravnopravnom položaju jer naše veze koje gradimo godinama ne možemo da pravno uredimo, neprepoznate su pred zakonom. Ne može moja partnerka da ima moje zdravstveno osiguranje ako je nezaposlena kao recimo suprug moje koleginice s posla koji je nezaposlen. Kome to bode oči? Ili uzmite primer da u toku veze učestvujete zajednički za kredit za stan, i recimo kredit i stan glase na ime jednog partnera, a obe osobe ulažu. Ne daj Bože da osoba na koju se vodi stan umre, drugi partner nema nikakvo pravo na tu nekretninu u koju je ulagao ceo život i otplaćivao je, nego na imovinskoj raspravi to dobije neki član primarne porodice koji nije hteo ni da čuje za svog srodnika, jer je gej. Zbog tih praktičnih stvari pored kojih su još i nasleđivanje penzije ili podela imovine mora se pravno urediti istopolna zajednica.

- Takođe, recimo da dve partnerke odu na oplodnju iz banke sperme, kako se onda vodi partnerka koja nije biološka majka? Zajedno odgajaju dete, i opet šta ako se biološkoj majci nešto desi? Koja su prava druge partnerke koja je odgajala to dete zajedno sa preminulom? Dete će ići u dom ili u hraniteljsku porodicu, a bolje bi i logičnije bilo da ostane sa prezivelom roditeljkom.To su stvari koje su od životne važnosti. Dakle, nisu hir nego suštinska potreba - objasnila je Helena Vuković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.