KAKO DA IZVADITE UVERENJE DA SE PROTIV VAS NE VODI KRIVIČNI POSTUPAK? Mnoge buni JEDNO, ovo je detaljno objašnjenje
Dokumenta / Ilustracija, Foto: Profimedia

UVERENJE

KAKO DA IZVADITE UVERENJE DA SE PROTIV VAS NE VODI KRIVIČNI POSTUPAK? Mnoge buni JEDNO, ovo je detaljno objašnjenje

Potvrdu o neosuđivanosti izdaje sud, dok uverenje o nekažnjavanju izdaje Ministarstvo spoljnih poslova

Objavljeno:

Potvrda o neosuđivanosti je dokument kojim se potvrđuje da protiv podnosioca zahteva (ni)je pokrenut krivični postupak ili istraga.

Ona je često potrebna prilikom zasnivanja radnog odnosa, upisa na studije, u zemlji ili inostranstvu, prilikom apliciranja za vizu, kao i za boravišnu i radnu dozvolu.

Najčešće je dovoljno izvaditi samo uverenje o nekažnjavanju, dok se retko traže obe potvrde - uverenje o nekažnjavanju i potvrda o neosuđivanosti.

Često klijenti donose pogrešnu potvrdu na prevod jer nisu upoznati sa razlikom između potvrde o neosuđivanosti i uverenja o nekažnjavanju. Da biste što lakše izvadili pravilnu potvrdu i ispravno je preveli i legalizovali, ako planirate da je koristite u inostranstvu ili je predajete diplomatsko – konzularnim predstavništvima, pročitajte ovaj tekst do kraja.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ko izdaje potvrdu o neosuđivanosti?

Potvrdu o neosuđivanosti izdaje sud, dok uverenje o nekažnjavanju izdaje Ministarstvo spoljnih poslova. Obe potvrde možete pribaviti i preko portala E-uprave ako ste registrovani na ovom portalu. Veb-adresa portala je https://euprava.gov.rs/.

Uverenje o nekažnjavanju i potvrda o neosuđivanosti - razlike

Potvrda o neosuđivanosti nije što i uverenje o nekažnjavanju. Uverenje o nekažnjavanju se oslanja na informacije iz kaznene evidencije i informacionih sistema MUP-a i pruža informacije da li ste do datuma vađenja uverenja bili kažnjavani po bilo kom osnovu. Ovo uverenje se na zahtev, odnosno po potrebi, vadi na šalterima MUP-u ili elektronski.

Kako izgleda potvrda o neosuđivanosti?

Potvrda o neosuđivanosti sadrži sledeće podatke:

  • naziv izdavaoca potvrde,
  • datum izdavanja i broj potvrde,
  • lične podatke nosioca potvrde o neosuđivanosti,
  • sve osnovne i više sudove iz čijih su evidencija i informacionih sistema prikupljeni podaci o nosiocu potvrde,
  • zaključak o tome da li jeste ili nije pokrenut krivični postupak ili istraga protiv nosioca potvrde o neosuđivanosti,
  • iznos plaćene takse,
  • svrhu izdavanja potvrde,
  • ime i prezime potpisnika potvrde i pečat.

Potvrda o neosuđivanosti se izdaje na ćirilici i neophodno je da je platite. Sudska taksa za izdavanje uverenja iznosi 190, 00 dinara.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Koliko dugo važi potvrda o neosuđivanosti?

Potvrda o neosuđivanosti ima ograničen rok trajanja od 3 meseca. Ako potvrdu vadite za strane institucije, proverite da li propisom određene zemlje ili diplomatsko-konzularnog predstavništva nije predviđen kraći rok od navedenog.

Prevod potvrde o neosuđivanosti radi upotrebe u inostranstvu – obavezni elementi

Prevod potvrde o neosuđivanosti mora da sadrži tačan prevod kompletnog teksta iz potvrde o neosuđivanosti, uključujući pečat i potpis izdavaoca dokumenta, pečat i klauzulu ovlašćenog prevodioca na kraju prevoda, kojom prevodilac garantuje da je prevod istovetan originalnoj potvrdi o neosuđivanosti.

Svaki overeni prevod se spaja sa dokumentom koji se prevodi. Prevod potvrde o neosuđivanosti se može spojiti sa originalom ili kopijom potvrde o neosuđivanosti. Budući da je potvrda o neosuđivanosti jednokratan dokument, odnosno ima ograničen rok važenja, savetujemo da se prevod poveže sa originalnom potvrdom o neosuđivnosti.

Legalizacija potvrde o neosuđivanosti – apostille pečat i puna legalizacija

Da li je potrebno da potvrdu o neosuđivanosti legalizujete zavisi isključivo od zahteva institucija, kojima predajete potvrdu o neosuđivanosti.

Postoje dva načina na koja možete legalizovati potvrdu o neosuđivanosti – puna legalizacija i legalizacija apostille pečatom. Način legalizacije zavisi od zemlje u kojoj će potvrda o neosuđivanosti biti upotrebljena. Većina evropskih zemalja su potpisnice Haške konvencije, tako da će vam biti dovoljan samo apostille pečat na potvrdi o neosuđivanosti, dok ćete za zemlje koje zahtevaju punu legalizaciju morati da legalizujete potvrdu o neosuđivanosti u nekoliko koraka.

Apostille pečat u Srbiji izdaju sudovi. Apostiliranje se obavlja u sudu opštine na čijoj teritoriji je uverenje izdato. Na apostiliranje nosite originalnu potvrdu o neosuđivanosti jer se pečat izdaje isključivo na originalnim ispravama. Ako potvrdu o neosuđivanosti morate i da prevedete, onda na prevod dostavljate apostilirani original.

Kada ću dobiti svoje uverenje?

Rok za obradu zahteva je 8 dana od dana evidentiranja uplate sudske takse.

Bonus video:

02:05

NEKO OZBILJAN STOJI IZA NON PAPER DOKUMENTA!

(Espreso / Global translation house/ Ana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.