BEOGRAĐANKA NIJE MOGLA DA PRODUŽI PASOŠ JER JOJ JE "ODUZETA" ADRESA: Evo šta da uradite ako se i VAMA ISTO DESI!
Pasoš, Foto: Profimedia, Printscreen

da, i i može da se desi!

BEOGRAĐANKA NIJE MOGLA DA PRODUŽI PASOŠ JER JOJ JE "ODUZETA" ADRESA: Evo šta da uradite ako se i VAMA ISTO DESI!

Da biste “oživeli” svoju adresu treba da dokažete da tu živite ili da prijavite adresu na kojoj ste zaista

Objavljeno:

Izvesna Jelena prenela je na Tviteru svoje neprijatno iskustvo kada je otišla u policiju da produži lična dokumenta, a tamo su joj saopštili da ima zabranu za produženje jer joj je oduzeta adresa.

- Pre par meseci vidim da ističe rok pasošu, i ajde da ga produžim. Odem u PS, pre toga uplatim sve što treba, sačekam red, i kad su me prozvali, rekli su mi da uđem u neku sobicu i tu mi saopštili da su mi oduzeli adresu?! I da ne mogu da mi produže pasoš, imam zabranu na produženje - navela je Jelena, objasnivši kako je izgledala procedura da vrati svoju adresu, odnosno prijavu prebivališta.

Kako joj je objašnjeno, do toga je došlo nakon pokušaja da joj se uruči sudski poziv. Ali budući da nisu bili u mogućnosti da joj ga uruče, prijava prebivališta joj je, odlukom suda, pasivizirana, smatrajući da zapravo ne živi na toj adresi. Jelena je, kako je objasnila, morala da među komšijama nađe svedoka koji bi potvrdio da ona tu zaista stanuje, da bi joj nadležni vratili adresu, odnosno prijavu prebivališta.

Iako je vrlo neprijatna situacija, regulisana je Zakonom o prebivalištu i boravištu građana.

Naime, prema članu 18 ovog zakona, na zahtev suda, organa državne uprave, drugog organa ili organizacije, kao i drugog pravnog ili fizičkog lica koje ima opravdan pravni interes, nadležni organ vrši proveru činjenice stalnog stanovanja, odnosno privremenog boravka na adresi na kojoj je građanin prijavio prebivalište, odnosno boravište.

Dokument
Dokumentfoto: Kurir

Evidentiraju da ne stanujete na prijavljenoj adresi

- Ako utvrdi da građanin ne stanuje na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište, odnosno boravište, ili ako utvrdi da je prilikom prijave prebivališta, odnosno boravišta, dao neistinite podatke, nadležni organ donosi rešenje kojim pasivizira adresu prebivališta, odnosno boravišta. Tačnije, u evidenciju se uvodi da ne stanujete na adresi prijavljenog prebivališta ili boravišta - objašnjavaju u MUP-u za 24sedam.

Da biste “oživeli” svoju adresu treba da dokažete da tu živite ili da prijavite adresu na kojoj ste zaista.

Kada dođe do pasiviziranja adrese, građanin treba u roku od osam dana da prijavi stvarnu adresu stanovanja ili da izjavi žalbu.

Policijska uprava
Policijska upravafoto: Marina Lopicic

- Ukoliko građanin stvarno živi na adresi prebivališta, koje je konačnim rešenjem pasivizirano, neophodno je da se zahtevom za prijavu prebivališta obrati nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova po mestu tog prebivališta, koja će po prijemu zahteva izvršiti proveru činjenice njegovog stanovanja i ukoliko utvrdi da osoba zaista živi na toj adresi, izvršiti prijavu prebivališta - navode u MUP-u za 24sedam.

Dodaju da je od 1. januara do 7. maja ove godine na teritoriji Srbije pasivizirano prebivalište za 124 osobe, dok je na teritoriji Beograda pasivizirano prebivalište za 15 osoba.

Zakonom je, naime, uređeno prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, boravišta, privremenog boravka u inostranstvu. Prebivalište je, definiše se, mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, a boravište je mesto u kome građanin privremeno boravi duže od 90 dana.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.