NEKI RASPUSTI ĆE BITI DUŽI NEGO PROŠLE GODINE: Ovo je detaljan školski kalendar za 2023/24
Učionica / Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

NOVA ŠKOLSKA GODINA

NEKI RASPUSTI ĆE BITI DUŽI NEGO PROŠLE GODINE: Ovo je detaljan školski kalendar za 2023/24

Kraj prvog polugodišta je u petak, 29. decembra

Objavljeno:

Do kraja raspusta i početka nove školske godine ostalo je još samo nekoliko dana. Đaci će ponovo u školske klupe sesti u petak, 1. septembra, tako da će odmah posle tog prvog dana imati vikend da još malo odmore.

Prvi duži odmor imaju u novembru, a onda tek za Novu godinu. Školske 2023/24. godine đaci u Srbiji će imati, osim dva najveća, letnji i zimski, imati i kraće i tokom jeseni i na proleće, ali i jedna produženi vikend.

U toku sledeće školske godine učenici, prema kalendaru za osnovnu školu, imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Jesenji raspust

Prvi raspust posle posle ovog letnjeg, je jesenji, koji počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a kada se spoji sa nadolazećim vikendom, đaci će posle pet dana odmaranja vraćaju u klupe u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine.

Zimski raspust

Kraj prvog polugodišta je u petak, 29. decembra, slede novogodišnji i božićni praznici, sve to tokom zimskog raspusta, tako da se đaci vraćaju u klupe tek u ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

Produženi vikend u februaru

Sledeći dani kada će đaci opet odmarati jeste u februaru, od četvrtka, 15. februara, a u klupe se vraćaju u ponedeljak, 19. februara.

1 / 4 Foto: Printscreen

Prolećni raspust

Tokom prolećnog raspusta, koji počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine, đaci će imati osam dana da odmore i provedu uskršnje i prvomajske praznike. U klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.

Letnji raspust i kraj škole

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu.

Kako piše u tom dokumetnu, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i u subotu, 22, odnosno 23. marta, a završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Školski kalendar za srednju školu

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.

Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Važni datumi

  • 1. septembar - početak školske godine
  • 11. novembar - praznik Dan primirja, mini raspust koji traje od 8. do 12. novembra
  • 29. decembar - kraj prvog polugodišta
  • 29. decembar - 21. januar - zimski raspust
  • 15-16. februar - praznik Dan državnosti, mini raspust od 15. do 18 februara
  • 22. i 23. mart - proba male mature
  • 29. april - 6. maj - prolećni raspust
  • 31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija
  • 14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
  • 21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
  • 17, 18. i 19. jun - mala matura
  • 28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

Bonus video:

02:08

NASTAVNICI SE VEĆ NEKO VREME NE OSEĆAJU SIGURNO, SADA JE LAKŠE! Direktorka OŠ Svetozar Marković o novoj meri u školama

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.