U OVOM SLUČAJU ĆE ĐACI BITI "ISKLJUČENI" IZ ŠKOLE NA 5 DANA: Evo šta je predviđeno NOVIM SETOM PROSVETNIH ZAKONA
Učionica, Foto: Nemanja Pančić

kao u americi

U OVOM SLUČAJU ĆE ĐACI BITI "ISKLJUČENI" IZ ŠKOLE NA 5 DANA: Evo šta je predviđeno NOVIM SETOM PROSVETNIH ZAKONA

Đaci u Srbiji koji teže povrede obaveze će biti udaljeni sa nastave na najmanje pet dana

Objavljeno: 21:05h

Pred poslanicima Skupštine Srbije uskoro bi trebalo da se nađe novi set prosvetnih zakona koje je usvojila Vlada Srbije. Na ovaj način biće omogućeno, između ostalog, da učenici koji teže povrede obaveze, budu udaljeni sa nastave na najmanje pet dana.

Ovo bi, možda, mogla da bude idealna i poučna kazna za sve đake nasilnike, kao što je to slučaj u Americi, gde se učenicima sa problematičnim ponašanjem, prilikom udaljavanja sa nastave, otvara dosije. Međutim, u Srbiji smo, verovatno, daleko od toga. Nemirni đaci će, kako smatraju stručnjaci, ovu kaznu mogli da shvate kao nagradu: "Sjajno, nema škole pet dana".

Predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić pričala je o setu prosvetnih zakona koji bi uskoro trebalo da se nađu i pred poslanicima Skupštine Srbije. Kada zažive, zakoni će, između ostalog, omogućiti:

  • da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine,
  • mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza,
  • pojačan vaspitni rad sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole,
  • mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada,
  • skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak,
  • obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka. Romandić je tom prilikom istakla da mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza nije u potpunosti definisana.

Učenik
Učenikfoto: Profimedia

"Deca danas postaju popularna ukoliko su negativna, odnosno, u uzrastu tinejdžera je pomalo popularno biti problematičan. Ovde se dovodi u pitanje jedna stvar: pet dana kada učenik nije u školi, nastavnik mora da pronađe odgovarajući način kako da mu dostavi materijale za rad. Dakle, uvodi se nekakav onlajn rad za decu koja su u tim situacijama i nisu u školi“, objasnila je Romandić.

A nakon završenog disciplinsko vaspitnog postupka, kao jedna od mera pojačanog vaspitnog rada, učeniku se uvodi društveno-koristan rad, dodaje Romandić. "On često nema mnogo smisla, posebno u situacijama ako mi ne rešimo razloge koji su doveli do problema koje je učenik uspeo da napravi u samoj školi. Društveno koristan rad vam je, recimo, da učenik koji je napravio prekršaj, bude dežuran sa nastavnikom u dvorištu“, kaže sagovornica.

Ipak, stručnjaci smatraju da je ova kazna zapravo nagrada za sve nemirne učenike. Psihološkinja iz jedne beogradske srednje škole navodi da problematični đaci samo gledaju kako da izostanu iz škole. "Ovo će za problematične učenike samo biti podsticaj da nastave sa problematičnim ponašanjem, jer pravih sankcija neće biti“, smatra sagovornica.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola i nastavnik informatike u Školi za negu lepote Milorad Antić navodi da je mogućnost udaljavanje učenika sa nastave na pet dana bio njegov predlog. "Suspenzija učenika do okončanja disciplinskog postupka, s tim što mu je škola dužna da obezbedi nastavne jedincie tokom tog dela kada neće biti prisutan u školi.

Znači, vi mu tada date nastavne jedinice koje treba on sam da uči i sam da sprema i sam da izvede zaključak. Tako da je ta mera dobra jer, pet dana sam, bez društva, bez okoline, nije baš popularna kod dece. Što se tiče roditelja, na njih će ta mera najviše da utiče jer će morati da misle kako da organizuju posao i da budu kući sa detetom. U Americi i Francuskoj je to mnogo strože, policijski inspektor dolazi kući kod deteta“, ističe nastavnik Antić.

Bonus video:

02:58

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET

(Espreso / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.