INSEKTICID KOJI JE PRONAĐEN U BRESKVAMA ZABRANJEN U SRBIJI: Evo šta će biti sa tovarom
Breskve / Ilustracija, Foto: Dragan Udovičić

VAŽNO

INSEKTICID KOJI JE PRONAĐEN U BRESKVAMA ZABRANJEN U SRBIJI: Evo šta će biti sa tovarom

Blagojević kaže da pre upotrebe voće i povrće treba ostaviti da malo odstoji u običnoj vodi

Objavljeno:

Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji 2019. godine, pa će nakon laboratorijskih analiza kompletan tovar biti uništen rekao je danas direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.

Pre petnaestak godina uvedeni su vrlo strogi propisi i izbačeni mnogi pesticidi, a uvedena je nova generacija manje štetnih pesticida i insekticida. Kontrola i propisi su iz godine u godinu sve strožiji”, rekao je Blagojević.

Istakao je da su propisi u Srbiji slični onima u Evropskoj uniji i dodao da prema zakonu ukoliko je nivo nekog pesticida ili insekticida u voću ili povrću viši od dozvoljenog, takav proizvod se ne može naći na tržištu.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Insekticid koji se našao u breskvama je zabranjen jer EU tvrdi da je genotoksičan. On je i kod nas zabranjen, u bilo kojoj koncentraciji, pre tri godine. I sumnjamo da je neko imao zalihe i da ih je sada iskoristiti”, objasnio je Blagojević.

Istakao je da ne veruje da je u breskve u promet stavio neki veliki proizvođač niti da je kontaminirana velika količina voća, jer veliki proizvođači ne žele da svoje ime povezuju sa korišćenjem nedozvoljenih pesticida ili insekticida s obzirom da se u današnje vreme informacije brzo šire, pa bi na taj način ugrozili svoje poslovanje.

Blagojević kaže da pre upotrebe voće i povrće treba ostaviti da malo odstoji u običnoj vodi, jer upotreba deterdženata nema nikakvog efekta pošto skida samo masnoću, dok korišćenje sode bikarbone menja ph vrednost voća.

Bonus video:

02:56

Herpetolog objašnjava šta raditi posle ujeda zmije

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.