MINISTARKA POLJOPRIVREDE O BRESKVAMA VRAĆENIM SA HRVATSKE GRANICE: Evo šta će biti s voćem nakon TESTIRANJA
Breskve, Foto: Espreso.co.rs

OGLASILA SE

MINISTARKA POLJOPRIVREDE O BRESKVAMA VRAĆENIM SA HRVATSKE GRANICE: Evo šta će biti s voćem nakon TESTIRANJA

Tanasković je navela i podatak da Srbija na dnevnom nivou sa naših graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja

Objavljeno:

Prema pisanju Telegraf Biznisa, Fotosanitarna inspekcija, pri Ministarstvu poljoprivrede, uzela je uzorak spornih voćki - bresaka, koje su nedavno vraćene u Srbiji sa granice sa Hrvatskom.

O ovom pitanju se, u međuvremenu, oglasila i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković.

Ona je danas izjavila da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

- Mi trenutno radimo ispitivanja. Još nismo dobili analize naše laboratorije. Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih bresaka će biti uništena - rekla je ministarka.

Breskve
Breskvefoto: Profimedia

Kako je dalje objasnila, sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše se u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane - kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

Dodala je i da se u Srbiji ne radi kontrola za svaku pošiljku voća i povrća koje se izvozi, jer to proceduralno radi inspekcija zemlje u koju se uvozi.

- Tako i inspekcija na našim graničnim prelazima radi kontrolu voća i povrća koje ulazi u našu zemlju na pesticide i generalno na sve materije koje nisu dozvoljene i ukoliko nije dobro mi tu pošiljku vraćamo.

Tanasković je navela i podatak da Srbija na dnevnom nivou sa naših graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja zato što ima loše analize, odnosno povećanu količinu pesticida.

Ministarka je naglasila i da je voće u prethodnom periodu moralo da bude više tretirano kako bi opstalo zbog klimatskih promena i pojačanih padavina.

Bonus video: OVO JE LAK NAČIN ZA SPREVAČANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima potpuno drugo dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI?​​​​​​​

03:42

OVO JE LAK NAČIN ZA SPREVAČANJE DIJABETESA Dr Stanišić: Voće ima potpuno drugo dejstvo nego što se mislilo! PRODAVNICE PUNE ZAMKI?

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.