KOLIKO JE VAŽNA PSIHOLOŠKA PODRŠKA ŽENAMA KOJE BOLUJU OD KANCERA? Udruženje iz Vranja je na VELIKOJ I VAŽNOJ MISIJI
U poseti manastiru Sveti Stefan, Foto: FACEBOOK/DRUŠTVO ONKOLOŠKIH PACIJENATA VRANJE

ZDRAVLJE

KOLIKO JE VAŽNA PSIHOLOŠKA PODRŠKA ŽENAMA KOJE BOLUJU OD KANCERA? Udruženje iz Vranja je na VELIKOJ I VAŽNOJ MISIJI

Vesna Miletić tvrdi da je podrška ženama koje se suočavaju sa kancerom, jako bitna, pre svega podrška od strane članova porodice, ali i sistema koji će prepoznati taj problem i koji će im omogućiti da se normalno leče

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Najveći procenat kancera sa kojim se danas žene suočavaju jeste kancer dojke. Prema broju umrlih žena naša zemlja se nalazi među onima sa visokom stopom mortaliteta, baš iz razloga kasnog otkrivanja ove maligne bolesti.

Društvo onkoloških pacijenata Vranje je udruženje koje ukazuje na preventivu ove opake bolesti. Takođe planira se i izrada detaljnije baze podataka o broju obolelih i izlečenih žena od raka dojke.

Članica ovog udruženja, Vesna Miletić kaže za portal Espreso da oni okupljaju sve pacijente koji boluju od svih vrsti kancera. Najveći broj članova su žene, a među njima je najveći broj obolelih od kancera dojke.

"Društvo onkoloških pacijenata Vranje okuplja sve ljude koji su oboleli od karcinoma bilo koje vrste. Najveći broj naših članova su žene. One su najčešće obolele od karcinoma dojke. Uspeli smo da u prvih godinu dana od osnivanja udruženja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dobijemo privatne onkološke ordinacije na korišćenje. Odnosno, da naši pacijenti imaju pravo prvenstva. Takoše, uspeli smo da obolelima obezbedimo i besplatan taksi prevoz nakon hemoterapije. Tako da ukoliko žele, pacijenti mogu da od bolnice do kuće koriste besplatan prevoz", priča Vesna Miletić.

Kako kaže, ponosna je na to što je njeno udruženje prošle godine organizovalo stotinu besplatnih pregleda za pacijente, na akcije u kojima se pojedinim osobama direktno pomoglo da pobede ovu tešku bolest, kao i na podršku koju pružaju ženama koje prolaze kroz mukotrpne faze lečenja hemoterapijom.

"Prošle godine smo organizovali oko stotinu besplatnih pregleda, kako za naše članove, tako i za ljude koji nas prate i koji su nam podrška. Istim tempom smo nastavili i ove godine. Ponosni smo i na akcije u kojima smo pomogli našim pacijentima da stabilizuju svoje stanje i pobede ovu opasnu bolest. Gubitak kose jeste stresno za pacijente koji su oboleli od raka, a li nije najstrašnije. Kosa će se nadoknaditi, ali ljudski život ne može, zato je on najbitniji. Tako da mi kao udruženje pružamo podršku ženama koje su u fazi aktivnog lečenja od kancera i kada su u fazi gubitka kose", kaže Vesna.

Vesna Miletić je i sama bolovala od kancera dojke i na svu sreću ga je izlečila. Njen odlazak na manastir Sveti Stefan joj je doneo preko potreban mir koji je neophodan svakom pacijentu, a od igumanije Jefremije je dobila niz korisnih saveta kako da žene psihički prebrode muke i probleme boreći se sa ovom opakom bolešću.

1 / 4 Foto: Facebook/Društvo onkoloških pacijenata Vranje

"Prošle godine smo posetili manastir Prohor Pčinjski, a ove godine smo bili gosti u manastiru Sveti Stefan u Žapskom. Tom prilikom smo se susreli sa igumanijom Jefremijom. Sa njom smo i popričali o ovom problemu. Ona nam je predočila da je neophodna i važna vera u izlečenje. Odlazak na takva sveta mesta mogu mnogo da pomognu pacijentima. Zato je i važna ta psihološka podrška ženama koje boluju od kancera. Pacijenti se u toj teškoj životnoj borbi okreću veri. Sestre koje se nalaze u manastirima takođe pružaju psihološku ženama sa ovim problemom. Tako da su nas dočekali najsrdačniji i osetili smo onaj mir i spokoj koji svima nedostaje", objašnjava Vesna Miletić i dodaje:

"Mir, tišina i spokoj. To sam osetila kada smo posećivali manastir Sveti Stefan. Oduševljena sam lepotom samog manastira. Inače, posvećen je prenosu moštiju Svetog provmučenika i arhidjakona Stefana i podignut je 1843. godine na temeljima jedne od starih srednjovekovnih bogomolja."

1 / 6 Foto: Facebook/Društvo onkoloških pacijenata Vranje

Vesna Miletić tvrdi da je podrška ženama koje se suočavaju sa kancerom, jako bitna, pre svega podrška od strane članova porodice, ali i sistema koji će prepoznati taj problem i koji će im omogućiti da se normalno leče.

"Ženama koje se bore sa karcinomom je podrška jako važna i bitna. Kako podrška od strane članova porodice, supruga, dece, tako je neophodna i podrška celokupnoh sistema. Jer znate ako one nemaju podršku sistema, onda je ta broba protiv ove opake bolesti gotovo nemoguća. Tako da što se tiče našeg udruženja, svi naši članovi imaju isti problem i svi se razumemo. Često kažemo da jezik koji mi međusobno koristimo jeste "jezik bolesti". Bitno je da takve osobe neko razume, da shvati sa kakvim se teškim problemom suočavaju" objašnjava Vesna.

Kako dodaje, svi članovi udruženja znaju jedan o drugome, koje šta prošao, kome je kakav životni put, to su slične priče, ali su opet individualne. Tako da je najveći značaj udruženja "Društvo onkoloških pacijenata Vranje" jeste taj što jedni drugima pružaju podršku.

Bonus video:

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.