TIHANA JE HEROJ, IZABRALA JE NOVI ŽIVOT UMESTO ZDRAVLJA: Čeka donora za transplantaciju bubrega, MI SE PITAMO!
Tihana Murić Lalić, Foto: Budi human, Privatna arhiva

pomozimo ovoj hrabroj ženi!

TIHANA JE HEROJ, IZABRALA JE NOVI ŽIVOT UMESTO ZDRAVLJA: Čeka donora za transplantaciju bubrega, MI SE PITAMO!

Upišimo 1302 i pošaljimo SMS na 3030

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Tihana Murić Lalić (34) je sa šest godina obolela od dijabetesa. Tri puta je imala sepsu zbog pogrešnog lečenja i po mišljenju lekara nije mogla ostati u drugom stanju. Ipak, Tihana je odlučila da postane majka i zatrudnela je neposredno pre epidemije koronavirusa.

Sa trudnoćom, na već postojeće dijagnoze nizale su se nove. Zbog toga je bila izolovana u bolničkoj sobi. Nakon porođaja i pobede korone, bubrezi su počeli da joj posustaju. Zbog loših krvnih sudova lekari su joj postavili kateter ispod desne ključne kosti što je privremena metoda dijalize.

Postoji opasnost da svakog trenutka prestane da radi i to bi za Tihanu moglo biti kobno po njen život.

Iako je prikupila novac za transplantaciju jednog bubrega, potreban joj je novac i za transplantaciju drugog i lekari procenju da će to koštati između 65 i 80 hiljada evra, kao i 40 hiljada evra za transplantaciju ćelija pankreasa.

"Moji bubrezi su otkazali pre dve i po godine. Nakon jako teškog porođaja i korone, stali su sa radom oba bubrega. Kompletan je zastoj bubrega u pitanju. Zbog toga već dve godine idem na dijalize. Plasiran mi je kateter direktno u srce i to je neko privremeno rešenje. Ali, ako kateter stane, ja više neću moći da idem na dijalizu i to je praktično kraj", priča Tihana za portal Espreso.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Na svu sreću, kako to obično biva, iz mrklog mraka Tihana je ugledala tračak svetlosti. Uspela je da prikupi novac za transplantaciju jednog bubrega i zbog toga je danas otputovala u Belorusiju i očekuje poziv za listu čekanja. Kako kaže, nada se da će makar jedan bubreg preuzeti funkciju.

"Putujem na pripremu za tranplantaciju bubrega. Na svu sreću skupila sam novac za to. Međutim, kod mene je zdravstvena situacija takva, da mi je prvo neophodna jedna transplantacija bubrega, a potom transplantacija drugog i neophodna mi je i transplantacija matičnih ćelija pankreasa koju nije moguće uraditi u Srbiji. Tako da danas moram da se pripremim za transplantaciju i da čekam poziv ne bi li me stavili na listi čekanja. Nadam se da će preuzeti funkciju makar jedan bubreg", objašnjava Tihana Murić Lalić.

Kako kaže, postoji mogućnost da se transplantacije urade u samo dve zemlje, ukoliko bude uspela da pronađe donora, ukoliko im se poklapaju tkiva i krvna grupa. Nažalost, to nije slučaj sa njom i njenom porodicom.

"Moja krvna grupa i krvna grupa mojih članova porodice se ne poklapaju. Ja sam B krvna grupa, dok su moji A i AB krvna grupa. Samim tim niko ne može da mi bude donor iz moje uže porodice. Zbog toga sam prinuđena da otputujem u Belorusiju jer je to jedina zemlja koja omogućava i svojim građanima i strancima da za novac budu na listi čekanja za donora", priča potresno Tihana.

Tihana je ostala u drugom stanju, neposredno pre pojave pandemije korona virusa i lekari su joj tokom trudnoće rekli "Ili ćeš da sačuvaš bubrege, ili ćeš da rodiš", ali ona se ipak odlučila da podari nov život.

Tihana Murić
foto: Privatna arhiva

"Imam ćerku Iskru koja je rođena u komplikovanoj trudnoći u šestom mesecu. Rođena je sa 1.2 kilograma. Bilo je u početku svakakvih početnih problema, morala je da ide i na reanimaciju, bila je i na respiratoru. Takođe, boravila je na Institutu za neonatologiju, ali na svu sreću Iskra je danas poprilično živa i zdrava", kaže Tihana.

Kako dodaje, zbog njene ćerke Iskre sada ima čvrstu želju da ozdravi i bude srećna mama.

Pomozimo Tihani!

Upišimo 1302 i pošaljimo SMS na 3030.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421508-33

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422067-05

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

IBAN: RS35160600000142206705

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Bonus video:

06:34

Milica ima šest meseci života, spas je transplatacija bubrega u inostranstvu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.